Elhunyt Kerekes Gábor fotográfus

2014.04.17. 14:58

Életének 69. évében tegnap elhunyt Kerekes Gábor fotográfus, Balázs Béla-díjas, érdemes művész, aki a Fotóművészet negyedéves pályázatain is több nívódíjat kapott. Karrierjét 1973-ban kezdte segédriporterként a Budapesti Fényképész Szövetkezetnél, majd a Vasipari Kutató Intézet, a Képes 7 és a Képes Európa fotóriportereként, a '90-es évektől pedig szabadúszóként folytatta.

1992 óta a camera obscura különféle módozataitól kezdve a történeti fotóeljárásokon át a polaroidig terjed technikai repertoárja. Eszköztárából - több eljárás ismeretével – mindig azt választja ki, ami mondanivalójának, a megoldandó feladatnak legjobban megfelel. Érdeklődése mindinkább a történeti technikák felé fordult (sópapír, kimásolópapír); épített magának egy 30x40 cm-es kamerát. Újabb képei a születés, létezés, halál, elmúlás kérdéskörét kutatják. Megjelennek bennük a mikro- és a makrokozmosz elemei sajátos, 'Kerekes-féle', művészi-tudományos felfogásban. Természetismerete, érdeklődése megmaradt a 19. századi ember szintjén, sőt, időnként innen is visszahátrál néhány századot, s az alkimisták köpenyét ölti magára.

– írja róla az Artportal.hu.

Kerekes a hazai avantgárd és kísérleti fényképészet egyik legmeghatározóbb alakja volt – egyik leghíresebb alkotása a Május 1. című kép, amely a Magyar Fotográfiai Múzeum honlapján tekinthető meg. Temetéséről később intézkednek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport