Egyiptomban is cenzúrázzák a tévét

2014.04.19. 20:50
Kötelező szünetet tart Egyiptom legnépszerűbb komikusa, Bászem Júszef, akinek műsorát legközelebb a május végi elnökválasztás után lehet majd látni.

A csípős humoráról ismert talkshow-t a szaúdi tulajdonú egyiptomi műholdas csatorna, az MBC-Miszr május 30-ig levette a programjáról, amit azzal magyarázott, hogy így "se a választók orientációja, se a közvélemény nem befolyásolódik". Az el-Bernámeg (A műsor) című, az arab világ Daily Show-jának tartott talkshow az egyiptomi médiapiac azon kevés hangjainak egyike, amelyek szemben úsznak az árral.

Júszef, a sebészből lett műsorvezető módszeresen kifigurázza a mindenkori államhatalmat és ezért már tavaly októberben egy kényszerű, öt hónapig tartó adásszünetre kényszerült.  Az el-Bernámeget akkoriban sugárzó tévécsatorna, a CBC be is szüntette együttműködését Júszeffel, arra hivatkozva, hogy a humorista kigúnyolta a hadsereg akkori parancsnokának támogatóit, illetve mert nevetség céltáblájává tette a fegyveres erőket.

El-Bernámeg

Ez év februárjában a kairói főügyészség újabb panaszok miatt indított vizsgálatot Júszef ellen, amelyek a már említett vádakon túl azt is szemére vetik a komikusnak, hogy megsértette a nép akaratát, illetve Egyiptomnak és kormányának jelképeit. A vádak szerint Júszef veszélyt jelent az ország biztonságára és stabilitására. Az eset a főváros fellebbviteli bíróságához került, ahol azonban már további harminc ügyben folyik eljárás az egyiptomi Jon Stewartként is emlegetett műsorvezető ellen.

Júszefet a tavaly júliusban elnöki tisztségéből elmozdított Mohamed Murszi idején is perbe fogták, az akkori vád szerint azért, mert megsértette az elnököt és az iszlám vallást. A műsor röviddel a 2011-es forradalom kitörése után indult el. Eleinte Júszef még saját mosókonyhájából a Youtube videomegosztó hálózaton keresztül terjesztette, mára viszont az el-Bernámeget rajongók milliói nézik az egész arab világban.