18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Egyre rémesebb a hollywoodi pedofilbotrány

2014.04.22. 23:07 Módosítva: 2014.04.22. 23:10
Igen nehéz kihámozni a neten fellelhető információkból, hogy egészen pontosan mi is történt azzal a Michael Egan nevű férfival, akinek a nevére és a sex scandal azaz szexbotrány szóra rákeresve 166 000 találatot ad a Google. Az biztos, hogy Egan igen súlyos vádakkal illette Bryan Singer rendezőt és még legalább négy hollywoodi potentátot, de egyelőre csak az állításai állnak szemben a vádlottak tagadásával.

Michael Egan szerint Singer 1999-ben, amikor még csak 17 éves volt, azaz nem töltötte be a nagykorúsághoz szükséges 18. életévet, többször is megerőszakolta. Egan azt mondja, már 1999-ben is feljelentést tett Singer ellen, viszont szerinte 1999 végén és 2000 elején, amikor ismét bejelentette, hogy molesztálták, a hatóságok nem voltak hajlandóak foglalkozni az ügyével. Egan szerint az FBI Los Angeles-i irodájában többször is járt, ahol részletesen elmesélt mindent, ami vele történt, és megnevezte megrontóit, de az FBI nem foglalkozott panaszával. Az FBI kedden azt nyilatkozta, hogy Egan vádjai alaptalanok, igenis folytattak vizsgálatot, de ennek eredményéről nem közöltek semmiféle információt.  

Marc Collins-Rector

A Digital Entertainment Network egykori elnöke 2007-ben, két éves spanyolországi bujkálás után adta fel magát az amerikai hatóságoknak. Nyolc rendbeli gyermekmolesztásást ismert el. Bejegyzett szexuális bűnelkövető és pedofil.

A vád szerint Egan befolyásos hollywoodi alakok szexpartijain járt, ahol több társával együtt leitatták és kábítószer fogyasztására kényszerítették. Egan egy kaliforniai buliban ismerkedett meg Singerrel, egy bizonyos Marc Collins-Rector házában, ami közismert volt a hatalmas orgiáiról. Egan modell és színész szeretett volna lenni, ami állítása szerint kapóra jött Collins-Rectornak és Singernek. A saját bevallása szerint heteroszexuális fiút a két férfi egy házibuliban zaklatta és orális szexre kényszerítette. Hogy ezek után miért ment vissza a partykra, az rejtély, de a vádiratban az áll, hogy Egan rendszeres vendége volt az orgiáknak, ahol Collins-Rector a karrierért cserében szexuális szolgáltatásokat várt el tőle, és egy alkalommal fegyverrel is megfenyegette.

Nemcsak Singer lehet a hunyó

Egan szerint Singer Hawaiira is elvitte magával 1999-ben, cserébe kisebb szerepet ajánlott neki az X-Menben és reklámfilmekben. Hawaiin aztán leitatta, bedrogozta és több alkalommal is megerőszakolta, de a szerepekből végül nem lett semmi. Az először csak Singerre és Collins-Rectorra korlátozott vádak húsvét után bővültek újabb nevekkel. Egan Garth Ancier, David Neuman és Gary Goddard producereket is megvádolta azzal, hogy megrontották.

Ancier a BBC Worldwide America nevű kábeltévé egykori elnöke volt, majd a Fox, az NBC és a WB tévéadók programigazgatójaként volt ismert. Neuman a Disney TV elnöke volt, előtte viszont Collins-Rector Digital Entertainment Network nevű cégénél dolgozott, Goddard a Universalnak tervezett élményparki látványosságokat (pl. a Jurassic Parkot), ő rendezte a Masters of the Universe című filmet és Broadway darabok színre vitelével is foglalkozik.

Garth Ancier,Gary Goddard és David Neuman
Garth Ancier,Gary Goddard és David Neuman

Egan nagyjából ugyanazokkal a vádakkal illette az újabb három hollywoodi potentátot, mint Singert és Collins-Rectort, testi sértéssel és erőszakos nemi közösüléssel vádolja őket, melyeket igen részletesen le is írt a Hawaii körzeti bíróságon kedden benyújtott vádiratában. Állítása szerint mindez 1999-ben történt, akkor, amikor korábbi vádja szerint Singer is megrontotta, illetve Kaliforniában, egy évvel korábban. Goddard és Neuman nevét egy még korábbi bántalmazással kapcsolatban is felemlegette, állítása szerint a férfi 15 éves korábban közösült vele először. A keresetet azért Hawaiin nyújtották be, mert Kalifornia állam törvényei szerint az 1999-es vélt vagy valós események már elévültek, míg Hawaiin még nem - egészen pontosan április 24-ig, így érthető, miért igyekszik Egan minél több embert megnevezni keresetében és annak kiegészítéseiben.

Részlet a keresetből, óvatosan, sokaknak felkavaró lehet

Goddard a sértettet többször szodomizálta, cserébe színészettel kapcsolatos tanácsokat adott neki, és azt az ígéretet tette, hogy bejuttatja különböző meghallgatásokra. Az ígéreteit nem váltotta be (…)

Ancier a party után erőszakkal arra kényszerítette a sértettet, hogy egy ágyban aludjon vele, és kézzel elégítse ki. A sértett másnap reggel arra ébredt, hogy Anciert orálisan elégíti ki, akarata ellenére, majd maszturbálni kezdett és a sértett mellkasára ejakulált. Ezt követően a zuhanyzóban a sértettet akarata ellenére szodomizálta (…)

Neuman azzal kecsegtette a sértettet, hogy televíziós projektekben, sorozatokban talál neki szerepet. Neuman több alkalommal erőszakosan közösült a sértettel orálisan és análisan. Ekkor a sértett 15 éves volt.  

 A most 31 éves Egan azt szeretné, ha az öt férfi megbűnhődne tettéért, és 300 000 dolláros kártérítést is követel, ami nagyjából az ügyvédi költségeit fogja fedezni a tárgyalások végére - már ha az ügyek egyáltalán eljutnak odáig. Az összeg meglepően alacsony, ha csak ebből indulunk ki, akkor azt is mondhatnánk, hogy Egant nem az anyagi haszonszerzés motiválja, mint az ilyen ügyekben az elég sokszor elő szokott fordulni.

Ellentámadás

Bryan Singer ügyvédjei reagáltak először a vádakra, és közölték a sajtóval, hogy abszurd, megalapozatlan rágalmazásról van szó, és haladéktalanul beperelik Egant.

Ancier ügyvédje szinte szó szerint ezt mondta, Goddard és Neuman viszont egyelőre hallgat. Singer ügyvédjei útján azt is a sajtó tudomására hozta, hogy 1999-ben nem járt Hawaiin, és ezt bizonyítani is tudja. Állítása szerint az évet Torontóban töltötte, ahol az első X-Men-filmet forgatta, és ezt tanúk százaival tudja bizonyítani. Érdekes, de állítólag a vádlónak pont olyan tanúi vannak, akik Singert látni vélték Hawaiin 1999-ben. 

Singer védői az alábbiakkal támadják Hermant:

  • írásos bizonyítékuk van ügyfelük 1999-es hollétére vonatkozóan, amit nagyon szívesen átadtak volna a vádlónak - ha az veszi a fáradságot és elkéri.
  • az FBI-jelentésben ügyfelük neve nem szerepel. Ha Egan valóban beszélt az FBI-jal akkor Singert nem említette, ellenkező esetben ennek nyoma lenne.
  • Egan 14 évvel ezelőtt pontosan ugyanilyen vádakkal perelt be számos személyt és egy céget is. Abban a perben nem említette sem Singert, sem a most megnevezett állítólagos megrontóit. Ebben a keresetben Egan egy szóval sem említette Hawaiit, és azt, hogy ott őt bárki is bántalmazta volna.  

Egan ügyvédje, egy szexuális bűncselekményekre szakosodott, Jeff Herman nevű férfi szerint nem ügyfele az egyetlen, akit a hollywoodi hatalmasságok zaklattak, és azt várja, hogy Egan után “többen is összeszedik a bátorságot, hogy szembe nézzenek ezekkel a szörnyetegekkel”. Singer ügyvédjei már az ellenkereset benyújtása előtt ellentámadásba mentek át, és előástak egy 2009-es floridai esetet, amiben Jeff Hermant elmarasztalta a bíróság és 18 hónapra felfüggesztette ügyvédi praxisát, mert megtévesztette ügyfeleit. Ebből is látszik, hogy ez az amúgy sem egyszerű ügy igen gyorsan igen gusztustalan sárdobálásba fog fordulni. 

Érdekes adaléka az ügynek, hogy egy Oscar-jelölt rendező, Amy Berg már két éve készít elő egy olyan dokumentumfilmet, ami a hollywoodi szexuális bántalmazásokról és pedofíliáról szól, és amiben Bryan Singert név szerint is meg akarják nevezni. Singer a múlt héten kirobbant botrány óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, és lemondta a részvételt két olyan eseményről is, melyeken az új X-Men-filmet promótálta volna. Az egyikük a Wondercon nevű, hétvégén rendezett közönségtalálkozó volt, ahol még a nevét sem említették meg. Az ABC tévécsatorna egy soron következő Singer-tévésorozat, a Black Box promóciós anyagaiból távolíttatta el a nevét, ami arra utalhat, hogy Hollywood igyekszik igen gyorsan eltávolodni a megbélyegzett rendezőtől - egyes források szerint a “nem zörög a haraszt” elv mentén haladnak vagy inkább menekülnek előre.

A szereposztó dívány

A hollywoodi szereposztó díványokról pont annyi pletyka kering, mint a híres fotósok hasonló intézményéről (Terry Richardson sztárfotóst pár napja vádolták meg ismét ilyesmivel) és úgy általában mindennaposnak tartják a szórakoztatóiparban. Gwyneth Paltrow egy Elle-magazinnak évekkel ezelőtt adott interjúban mesélte el hogy pályája elején egy rendező behívta a hálószobájába, hogy ott fejezzék be a beszélgetést, de ő kirohant a lakosztályából. Kirsten Dunst nemrég azt nyilatkozta, hogy neki még soha nem mondták, hogy egy dugásért cserében megkap egy szerepet, mert róla nem sugárzik az, hogy erre kapható - ezzel kvázi azt sugallva, hogy pályatársai között akad olyan, aki ezt simán bevállalja. 

Thandie Newton februárban a CNN-nek mesélte el, hogyan kellett maszturbálnia a kamera előtt pályája elején, mert csak így kapott szerepet, Susan Sarandon szintén az Elle-nek mesélt egy hasonlóan szörnyű élményről, Charlize Theron pedig azt idézte fel egy OK! magazinnak adott interjúban, ahogy 19 éves korában próbáltak visszaélni fiatal korával - sikertelenül. Jenny McCarthy 1998-ban Steven Segalt vádolta meg azzal, hogy az Úszó erőd meghallgatásán le akarta vetetni vele a ruháját (nem vette le, a szerepet Erika Eleniak kapta). 

Ugyanilyen vádakkal illette a hollywoodi producereket és rendezőket több más színésznő is, Judy Garlandtől kezdve Asia Argentón át Megan Foxig sokan és sokszor emlegették a szereposztó díványt, de nem sok olyan perről tudni, amiben a sértettek elégtételt kaptak, Hollywood előszeretettel forgat filmeket a szexuális bántalmazások áldozatiról és állítja be magát az ügy élharcosának, az elesettek jogainak védelmezőjének, de amikor arra kerül a sor, hogy a belső körből valaki kellemetlen helyzetbe kerül, azonnal összezárnak. Úgy látszik a szexuális bántalmazás, a nemi erőszak és a pedofília Hollywoodban csak a filmekben létezik.

Cikkünkhöz a The Wrap, a Variety, a The Hollywood Reporter, az Elle, a CNN, az OK!, a Just Jared és a Deadline Hollywood cikkeit használtuk forrásként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport