Ennyire kiegyensúlyozott a média

2014.04.22. 15:33

A Nézőpont kedden publikálta a 2014 első negyedévéről szóló hírműsor-elemzését (pdf-ben itt olvashatja). A kormányhoz anyagilag és ideológiailag is közel álló kutatóintézet a TV2, az RTL Klub, az M1, a Duna Televízió, a Hír TV és az ATV esti híradóit vizsgálta meg kvantitatív alapon.

Egyébként darabra és műsoridőt tekintve is a TV2 áll az élen a hírműsorok között, teljesítményét azonban árnyalja, hogy híreinek majdnem a fele (!!!) – egész pontosan 46,4 százaléka – balesetekről és bűncselekményekről szól.  A bulvárhírekben viszont átvette a vezetést az RTL, az ő híreinek 10 százaléka foglalkozott pletykákkal. A legtöbb sporthírt a Hír TV nézői láthatták.

Januártól márciusig az összes tudósítás 41,7 százaléka volt politikai vonatkozású, ezek száma a választás közeledtével folyamatosan emelkedett. Ez a növekedés nem a nagy kereskedelmi tévéknek köszönhető; viszont az M1 híradójában elhangzó tudósítások 67 százaléka volt politikai jellegű, a HírTV és az ATV műsoraiban is bőven 50 százalék fölé emelkedett a politikai tartalom.

A Nézőpont összesítése kiemeli, hogy a közmédia milyen erős volt gazdasági és szakpolitikai hírekben, ennek okát abban jelöli meg, hogy 

a közmédiumok a hírműsoraikban nagy felületet szenteltek az egyes pártok programjainak bemutatására

Az összesítés alapján a negyedév tíz vezető témáját többek között olyan ügyek alkották, mint a Simon–Velsz-ügy, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, a paksi szerződés vagy a baloldali összefogás viszontagságai. 

A pártokra való bontás azt az első látásra meglepő eredményt hozta, hogy az MSZP többet szerepelt a hírekben, mint a Fidesz, és a paritásos vizsgálat szerint minden csatornán jelentősen meghaladta az egyharmados arányt az ellenzéki pártok megjelenése – sőt, mi több: az RTL Klub, az M1, a HírTV és az ATV esetében ez a mutató 50 százalék felett járt. A Nézőpont ebből azt a következtetést vonta le, hogy az ellenzék nem szorult háttérbe a médiában.

Itt azonban meg kell jegyezni, hogy az ördög az Excel-táblázatok rácsaiban rejlik. Aki ugyanis életében egyszer már végig tudott nézni egy „közszolgálati” vagy Hír TV-s híradót, az tudja, a számban kiegyensúlyozott megjelenés milyen minőségben is történt. A baloldali pártok szinte kizárólag botrányokkal vagy egymással való civódásukkal jelenhettek meg a kormánypárti hírműsorokban, a köztévé még az olyan kabátlopásos eseteket is hosszú összeállításokban taglalta, mint hogy Bajnai apjának volt cégének mostani tulajdonosai 2009-ben lehet, hogy elkövettek valamit.

De vissza a statisztikákhoz: a Nézőpont megállapítja, hogy külföldi hírek az első negyedévben a szokásosnál nagyobb arányban szerepeltek, ennek hátterében egyértelműen a sorozatos ukrán válsághelyzetek állnak. Azt, hogy a magyar nézőket mégsem terhelik túl a világ dolgaival, jól mutatja, hogy a külföldi hírekkel a legnagyobb arányban foglalkozó  ATV tudósításainak 18,4 százaléka tartozott ehhez a kategóriához.