Craig Ferguson is kiszállt a talkshow-bizniszből

2014.04.30. 00:42
Jay Leno és David Letterman után egy újabb talkshow-házigazda, a skót származású, de skót-amerikai kettős állampolgárságú Craig Ferguson is bejelentette, hogy tíz év elég volt neki a műfajból, és feláll a székből. A CBS sem túl lelkesen marasztalta, és nem is ajánlották fel neki Dave Letterman elárvult helyét sem, így a kérdés csak az volt, mikor lesz vége a dalnak. Ferguson műsora pedig a jelenlegi talkshow-felhozatalból messze a legintelligensebb és legviccesebb volt.

A skót fregoliember

Ferguson a szórakoztatóiparba az Exposure nevű zenekar dobosaként került be majd a The Bastards from Hell nevű punkzenekarba került, ahol az a Peter Capaldi énekelt akiből később híres színész lett, és aki Fergusont a komikusi pálya felé terelgette. Bing Hitler nevű karakterével Ferguson éveken át lépett fel, eljutott vele az 1986-as Edinburgh-i Fringe fesztiválra is. Bing Hitler a nyolcvanas évek Skóciájában mindenütt megtalálható népnemzeti folkzenészek paródiája volt mellesleg. 

A stand-up-műsorokat a tévé követte, sorozatok és egyéb műsorok (Red Dwarf, STV's Hogmanay Show, One Foot in the Grave), majd 1990-ben egy adás erejéig a The Craig Ferguson Show. A következő lépés az 1992-es 2000 Not Out című talkshow volt, emellett musicalekben és színpadi darabokban is szerepelt és meglehetős hírnévre tett szert Nagy-Britanniában. 1994-ben egy The Ferguson Theory című műsorban szerepelt, amit váratlanul elkaszáltak, és ekkor unta meg végleg a briteket. Az első két USA-ban töltött év alatt folyamatosan járt meghallgatásokra, emellett kőművesként és kidobóemberként is dolgozott.  

1996 és 2003 között a The Drew Carey Show című sitcomban kapott fontos szerepet, az amerikai közönség itt ismerte és szerette meg. Itt tanulta meg az amerikai tévézés csínját-bínját, írt, producerkedett, és állandóan dolgozott - rossznyelvek szerint így foglalta le magát, nehogy visszaessen alkoholizmusába. Írt három filmforgatókönyvet, és szerepelt is mindegyikükben ( The Big Tease, Saving Grace, és I'll Be There), a harmadikat pedig ő maga rendezte is, és nyert vele díjakat számos fesztiválon. A CBS 2003-ban kérte fel a Late Late Show vezetésére.

A 188 centi magas skót a talkshow-ja hétfő délutáni felvételén, a közönség előtt jelentette be, hogy decemberig marad csak a műsor mellett, utána feláll, és más szórakozás után néz. "Nem válás ez, nyugi. Együtt töltjük az ünnepeket, és közösen nevelgetjük a műlovamat és egyetlen hű társamat, a csontvázrobot Geoff Petersont. És hogy mihez kezdek? Nem tudom, de az ácsok szakmája mindig is vonzott. " Fergusont tehát nem hagyta cserben humora, és cseppet sem sértődött meg, amikor David Letterman távozása után nem neki, hanem a The Colbert Report mellől érkező Stephen Colbertnek ajánlották fel a Late Show-t. 

Ferguson szerződése egyébként júniusban lejár, és mostanában kellett volna meghosszabbítania, de a CBS-szel közösen csak pár újabb hónapra írt alá, és erre is csak azért, hogy elég ideje legyen a stábnak valami új melót keríteni, a CBS-nek pedig új műsorvezetőt találni, aki majd 2015 januárjában veszi át tőle a hajnali fél egykor kezdődő műsort. A Late Late Show with Craig Ferguson ugyanis ilyen későn került műsorba, és ennek megfelelően a nézettsége sem volt valami acélos, sőt: az NBC-n látható Late Night with Seth Meyers rendszeresen veri, nézőszáma 25 százalékkal magasabb, mint a skót viccesemberé.

Mint mindenkinek, Fergusonnak is lehetett volna olyan ajánlatot tenni, amit nem tudott volna visszautasítani, és most nem egy véres lófejre gondolunk. A CBS viszont érthetően mérlegelt, hiszen a műsorvezető éves fizetése 13 millió dollárra rúgott, a műsor gyártási költsége így meglehetősen magasra szökött, és közel sem hozta be azt a pénzt a reklámköltésből, amit szerettek volna tőle. Ezen az sem segített, maximum némi gyógyír lehetett a sebre, hogy a Late Late Show a kritikusok szerint egyértelműen a legszórakoztatóbb, legértékesebb talkshow volt, aminek sajnos pont ez lett veszte: Ferguson humorát az egy órával hamarabb kezdődő talkhsow-k közönsége (Jay Leno, David Letterman és Jimmy Kimmel 11:30-as sávja) nem értékelte volna. 

Craig Ferguson és Geoff, a robot

Ferguson a Varietynek adott tegnap esti interjújában elmondta, hogy január óta tervezi a visszavonulást, ennek első jeleként elvállalta egy ősszel induló vetélkedő, a Celebrity Name Game műsorvezetői posztját. "Nem is tudtam arról, hogy Dave mit tervez, ahogy senki sem. Szépen előkészítettem mindent, az ügynökömmel már kaptunk is időpontot a CBS-től, mentem volna szólni, hogy kiszállok, erre bumm, Dave bejelenti, hogy feláll. Nem jöhettem elő a farbával, be kellett fognom a számat és várni, hogy mi lesz." Ferguson azt is elmondta a a Varietynek, hogy tíz éven át ugyanazt csinálni lélek- és idegőrlő, és nem úgy akart lelépni, hogy már a háta közepébe kívánja a műsort. 

Egy dolgot tisztázzunk: eszem ágában sem volt Dave székébe beleülni. Egyáltalán nem. A hajnali fél egykor kezdődő műsoromat is nehéz volt kézben tartani, semmi szükségem nem volt arra a nyomásra, amit a 11:35-ös jelent. Tudom, hihetetlen, de igaz. És senki nem hiszi el nekem, mindenki azt várta, hogy most majd sértődés lesz, és hajtépés, mint a Conan O'Brien-Jay Leno balhénál, pedig nekem soha egy percig sem jutott eszembe, hogy bejelentkezzek az állásra.

Ez mind hihető, ha nem vesszük figyelembe azt, hogy Ferguson szerződésében állítólag van egy kitétel, miszerint ha nem ő lesz Letterman utódja, a CBS nyolc számjegyű összeget kénytelen kifizetni neki fájdalomdíjként. Azt, hogy az utódja ki lesz, egyelőre megtippelni sem lehet, de ha azt nézzük, ahogy a késő esti talkshow-k világa alakul, és fiatalodik a felhozatal - NBC: a 64 éves Jay Lenót a 39 éves Fallon váltotta, Fallon helyére a 38 éves Seth Meyers ült le, ABC: Jimmy Kimmel 46 évesen vezeti a 11:30-kor kezdődő Jimmy Kimmel Live-ot. CBS: Dave Letterman 67 évesen hagyja ott a Late Show-t, utódja a 49 éves Stephen Colbert, Ferguson 52 éves lesz amikor feláll - elképzelhető, hogy a 42 éves Joel MacHale kerül a helyére, aki a The Soup című műsor vezetése mellett a Community című sorozatban szerepel.

Egy hétköznap este az amerikai tévében

Mivel az USA-ban olyan centralizált, egész napos műsort szolgáltató tévé, mint a mi kereskedelmi tévéink nincs (a köztévén kívül), a nagy network tévék (NBC, ABC, CBS, Fox) regionális tévékkel kötnek szerződést, és nekik továbbítják az adott napi műsort - de csak este 8-as kezdettel. Előtte az adók onnan veszik a műsorukat, ahonnan akarják, kivéve a reggeli műsorsávot, amiben az NBC, a CBS és az ABC is sugároz saját magazinműsort.

Este nyolc és 11 között az partner network adása látható, sitcomok, sorozatot, és reality műsorok, majd jön egy félórás híradó, és 11:30-kor az első esti talkshow. Ebben a sávban az NBC a Tonight Show-t, a CBS a Late Show-t, az ABC pedig a Jimmy Kimmel Live-ot sugározza. A második kör 00:30-kor kezdődik, az NBC-n a Late Night című műsorral, a CBS-n pedig a Late Late Show-val.

Ferguson a hajnali talkshow-t olyan lendülettel és élvezettel vezette, amilyet ebben a sávban régen nem láttak az amerikai tévében. 2005-ben attól a Craig Kilborntól vette át a műsort, aki az őt megelőző Tom Snyder mélyebb, unalmasabb, leginkább rádióműsorokra emlékeztető beszélgetései helyett maró gúnnyal előadott monológokkal és a hírességek néha bántó szurkálásával igyekezett megtartani a Late Late Show-t felvezető Late Show with Dave Letterman nézőinek egy részét. Ferguson elődjei hibáiból (kárán?) tanulva nagy hangsúlyt fektetett az öniróniára, és monológjai, amellett, hogy iszonyú viccesek voltak, mindig őszintének hatottak. Interjúalanyai általában visszajártak, mert Ferguson kérdései és témafelvetései sokkal érdekesebbek voltak, mint amihez hozzászoktak a többi műsorban. 

Craig Ferguson a demokráciáról

Az, hogy a Late Late Show kritikai siker lehetett, és igen hamar kultstátuszba emelkedett, köszönhető volt a műsorvezető igen rögös életútjának is. Az egykori masszív alkoholista és kábítószerfüggő Ferguson zenész, bárpultos, kidobóember, és kőműves is volt, mielőtt jobb híján stand-up komikusként és színészként helyezkedett el. Fiatalkori kilengései és ballépései állandó, visszatérő elemei a monológoknak, és nem jön zavarba akkor sem, ha egy vendég felemlegeti a régi szép időket. A mai napig vannak stand-up-előadásai, bár ezek az évente párszor megrendezett esték nem biztos, hogy kielégítik, sőt, könyvében, amit az amerikai állampolgársága megkapása után, annak emlékére írt, többször megemlíti, hogy nagyon szeretne még klasszikus stand-up-turnéra menni.  

A skót műsorvezetőt az egyik legjobb fejnek tartják a showbusiness világában, akit mindenki kedvel, és nem nagyon vannak ellenségei. Az, hogy műsora az első perctől kezdve szándékoltan más tempóban és stílusban, de a klasszikus talkshow-elemek legtöbbjét felhasználva zajlanak, nem mindig tetszett a CBS-nek, akik szerettek volna egy kiszámíthatóbb, eladhatóbb műsort Letterman talkshow-ja után látni. Ferguson imád mesélni, és ugyan az embernek végig az az érzése, hogy hiába mondja, hogy "ez egy igaz történet, komolyan", amit hall, annak fele sem az, de nem bánja, mert kiválóan elszórakoztatják. Soha nem törekedett arra, hogy a monológban az aznapi vagy a közelmúltban nagy port felverő esetekre reflektáljon, inkább mesélt egy sztorit, vagy a kamerába belelépve elmagyarázta, miért van folt a nyakkendőjén, és milyen szar körülmények között veszik fel a műsort.

Mit tanultunk ma a Late Late Show-ban?

A már említett Joel MacHale mellett a The Hollywood Reporter esélyesnek tartja azt a Neil Patrick Harrist is, aki az Így jártam anyátokkal egyik főszereplője volt, és a CBS házikedvence, bár ő, amikor még évekkel ezelőtt megkérdezték, elvállalna egy talkshow-t, azt válaszolta, hogy ez nem az ő műfaja. Elképzelhető persze, hogy mostanra megváltozott a véleménye. Ha a CBS tényleg radikálisat akarna húzni, körülnézne a női komikusok között is, de például hiába merült fel Chelsea Handler komikus neve Letterman helyettesítésére is, a dologból nem lett semmi. Aisha Tyler fekete színésznő neve is a kalapban van állítólag (vagy inkább a Hollywood Reporter szeretné, hogy odakerüljön), de a The View című női talkshow műsorvezetőjének alkalmazása a főleg középkorú fehér férfiak uralta talkshow-k világában talán túl merész húzás lenne.