11 év után felhagy a jobbikos bojkottal az ATV

2014.05.07. 11:56 Módosítva: 2014.05.07. 12:08

Kedden este 11 év után először szerepelt jobbikos vendég az ATV-ben, méghozzá Balczó Zoltán, a párt EP-listájának második helyén szereplő képviselőjelölt.

duro dora atv clk

Szerda reggel őt Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője követte a Startban, aki nem is hagyta szó nélkül a dolgot: 

a Kuruc.infóval kapcsolatban még nem mondta ki bíróság jogerősen, hogy törvénysértő módon működne, szemben az ATV-vel, amelyik ugye tegnap sajtótörténelmet írva hívott be először jobbikos képviselőt a stúdiójába Balczó Zoltán személyében... A Jobbik megalakulásától kezdve, 2003-ban alakult meg a párt, gyakorlatilag 11 éven keresztül egyáltalán nem hívtak meg minket.

Az ATV a Jobbik megalakulása óta bojkottálta a pártot, csak a hírműsoraikban jelenhettek meg, a beszélgetőműsorokban nem. A csatornát azonban az elmúlt időszakban kétszer is megbüntették ezért, a Nemzeti Választási Bizottság több mint egymillió forintos büntetés szabott ki azért, mert a parlamenti választáskor a miniszterelnök-jelöltek vitájára nem hívták meg Vona Gábort, az ítéletet a Kúria is jóváhagyta.

Legutóbb pedig – egy magánszemély bejelentésére – azért marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság az ATV-t , mert április 8–22. között sem a Startban, sem az Egyenes beszédben, sem pedig a Szabad szemmel című műsorban nem szerepelt a Jobbik.

Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója az Index kérdésére közölte, hogy véget ért a bojkott, de mint mondta, nem csak a büntetések miatt gondolták meg magukat.

Házon belül is viták voltak erről a témáról, ezért már másfél hónapja megkértünk egy elemző céget, hogy vizsgálja meg, hogy milyen hatása lenne a csatornára, ha beengednénk a radikális szélsőjobboldali párt képviselőit. Azt a tanácsot kaptuk, hogy ez önmagában nem imázsromboló, az újságírók felkészültségén múlik, hogy jövünk ki a dologból.

Németh szerint azért is fel kell hagyniuk ezzel a 11 éves hagyománnyal, mert egyedül maradtak, nincs más olyan országos médium, ahol ne adnának szót a Jobbiknak. De "megvizsgáltuk a nemzetközi szokásjogot is, így a BBC-t is, ami lehetőséget ad az angol szélsőjobboldalnak is a megjelenésre".

Az ATV hírigazgatója szerint biztos lesznek olyanok, akik a bojkott megszüntetése miatt elfordulnak a csatornától, de nem számít nagyarányú nézettségcsökkenésre. Sőt,

tovább erősítheti a pártsemleges hírcsatorna imidzsünket.