Az Origo szerkesztősége nem ért egyet a céggel

2014.06.03. 14:47
Az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak a munkája jövőbeni folytatását, miután váratlanul megváltak Sáling Gergő főszerkesztőtől, eközben a cég tagadja a politikai nyomásgyakorlás vádjait.

Közleményben reagált az Origo szerkesztősége Sáling Gergő főszerkesztő váratlan menesztésére, amiben egyes hírek szerint politikai nyomásgyakorlás is közrejátszott. Helyére Pálmai L. Ákos, az Origo Zrt.Televíziós és Webvideó üzletág irányítója került.

Az Origo szerkesztősége nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő leváltásával, mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.

- áll a levélben. Miközben az ott dolgozó újságírók és munkatársak megfogalmazták a közleményt, a cég is elküldte a saját verzióját. Ebben határozottan cáfolják, hogy Sáling menesztése mögött bármilyen politikai nyomásgyakorlás állna.

Az Origo Zrt. üzletpolitikai döntést hozott, ami részét képezi a 2014-es vállalati stratégiának. Ilyen volt például az iWiW májusban bejelentett bezárása is, aminél hasonló pletykák keltek életre, miszerint a döntést politikai okok indokolták. Ahogy annak sem voltak ilyen okai, a főszerkesztő váltásnak sincsenek. Az Origo.hu-val kapcsolatosan, megkerülhetetlensége és mérete okán gyakran merül fel, akár egyik, akár másik politikai oldal befolyásának gyanúja. Meghatározó médiaszereplőként ezzel együtt élünk, megszoktuk. Azonban a mai napon az Origo.hu-val kapcsolatban megjelent hírek már túlmennek ezen a határon, azok valóságtartalmát a vállalat, és az itt dolgozó újságírók nevében is határozottan cáfolom. 

– írja Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója. A közleményben ragaszkodnak ahhoz, hogy a főszerkesztőváltás az integrált tartalom-előállítási stratégia megvalósításának érdekében történt. Ahogy ők mondják: az átszervezés célja a hatékonyabb és szinergiákat jobban érvényesítő szervezet kialakítása.

Sáling Gergő kirúgásáról a 444 számolt be először hétfő este, a cikkben többször is utalnak arra, hogy a váltás hátterében politikai erőjáték lehet. Az Origo szerkesztőségéből kiszivárgó információk is ezt a felvetést látszanak megerősíteni, miközben mára szolidaritási tüntetést szerveztek az Origo Dob utcai székhelyéhez, majd a Kossuth térre, a munkatársak pedig meghekkelt címlappal búcsúztak korábbi főnöküktől.