18 év után György Péter is otthagyja az Origót

2014.06.04. 09:04
D  HB20041130014
Fotó: Honéczy Barnabás / MTI

György Péter esztéta 1996-ban lett tanácsadó a Matávnál, és az ő ötlete volt, hogy a cég foglalkozzon tartalomszolgáltatással is – az Origo 1998-as elindulását nagyban ő készítette elő. Azóta is részt vett a lapot érintő döntésekben, tagjta az Origo Zrt igazgatói tanácsának. Sáling Gergő főszerkesztő tegnapi menesztésének módja azonban felháborította, és úgy gondolja, az Origo többet nem lesz ugyanaz az újság, ami volt, és aminek lennie kell. Úgy gondolja, Sáling Gergő menesztése után nincs más választása, mint elhagyni a lapot.

Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét hétfőn este rúgták ki, és bár a cég tagadja, erős a gyanú, hogy politikai okok állnak a háttérben, és a Lázár János külföldi útjait feltáró cikk lehetett az utolsó csepp a pohárban. Lázár a cikkek megjelenése után nagyon megsértődött, és azt nyilatkozta, kifizeti a kétmilliós szállásköltséget, bár közügyekben utazott.

Az Origo új főszerkesztőjét már tegnap reggel kinevezték Pálmai L. Ákos személyében, úgy, hogy előtte nem egyeztettek az újságírókkal. György Péter a 444-nek azt mondta, „elmondhatatlan aggodalom van benne a magyar online újságírók iránt”. A 444 szerint György Péter hamarosan hivatalosan is  bejelenti távozását.