Netről nyúlt pitypanggal indult a Magyar Krónika

2014.06.04. 17:33
Újságcsináló Kerényi Imre lapjának első számában, a Pitypang című főszerkesztői beköszöntőt sikerült kapásból egy interneten talált, kereskedelmi célra nem használható pitypangfotóval illusztrálni.

A Cink tudósítója, Lang Ádám küldte be az első fotót az újság legelső lapjáról, az egyik kommentelő pedig rögtön kiszúrta, hogy ha egyszerűen rákeres a Google Képkeresésnél a "pitypang" szóra, a második sorban már ott is van a Krónikában leközölt kép. Rövid kereséssel meg lehet találni a Joël Fukuzawa rengeteg virág fotóját tartalmazó Flickr-oldalát, ahol a kép legnagyobb felbontású változata elérhető. 

Fukuzawa a Linkedin-profilja szerint a Columbián tanult újságírást a kilencvenes években, a fotói alapján pedig imádja a természetet, még két nappal ezelőtt is posztolt egy új fotót a tavacskán tükröző napkorongról. A beállításai szerint a pitypangos fotója ugyan ingyen felhasználható, de csak akkor, ha nem kereskedelmi használatba kerül és megfelelően kreditálják. A Magyar Krónika esetében pedig pontosan ez történt, ugyanis a remek örömködő kiadvány egy számát 980 forintért lehet megvenni.

A szorgalmas méhecskéről készített kép szép és jogtiszta. 

- írta Kerényi korábban a Krónika toborzólevelében.

De a pitypang szó szerint az első olyan fotó az újságban, ami a szemünk elé kerülhet és aminek kétes az eredete. A Magyar Krónikában ugyan kapott fotókreditet az MTI, Vermes Tibor és Somfai "sándor" is, de hogy az illusztrációnak használt képek stockfotók vagy Flickrről szerezte a képszerkesztő őket, az nem derül ki sem az illusztrálandó cikkekből, sem képaláírásból, sem az impresszumból.

Ez már nem az első alkalom, hogy egy Kerényi-közeli nyomtatott anyag kalózkodásba keveredik, tavaly 300 milliós állami támogatásból indított egy könyvsorozatot úgy, hogy több jogtulajdonossal nem egyeztetett előre. A Helikon kiadó egyenesen kalózkiadásoknak nevezte a sorozat egyes részeit.

Megkerestük az eredeti kép készítőjét,  Joël Fukuzawát is az ügyben, de még nem kaptunk tőle választ.