Szarkorona miatt zúztak be 60 ezer spanyol vicclapot

2014.06.06. 17:25
Az El Jueves szatirikus hetilap címlapja kiverte a biztosítékot a kiadó tulajdonosainál, hatvanezer példányt kellett elpusztítani, mert sérti a királyi méltóságot. A lap rajzolói sorban mondanak fel.

Szerdán jelent meg az El Jueves legújabb száma, a címlapon a leköszönő I. János Károllyal, aki éppen egy bűzös, fekáliával borított koronát helyez utóda, Fülöp herceg fejére. 

BpW3ognCYAESIfg

Nem ez az első alkalom, hogy a hetilap ennyire provokatívan fogalmaz, egy 2007-es címlapjára a szexelő Fülöp herceg és felesége került, amiért a kormány be akarta vezetni a minden újszülött után járó 2500 eurós juttatást. Akkor Guillermo Torrest, a rajzolót, és Manel Fontdevilát, az újság szerkesztőjét bűnösnek találták, amiért a lehető legöncélúbb módon megsértették a királyt. Fejenként 3000 eurós büntetést kaptak.

A lapot birtokló RBA Holding nem nézte jó szemmel a most szerdán megjelent képet, és azonnal elrendelte, hogy vonják vissza az árusokhoz kiszórt újságot, és zúzzák be az összes példányt. 

A döntés után a lap több munkatársa, köztük a megint botrányba keveredő, ezt a borítót is rajzoló Fontdevila felmondott, őt még eddig a pillanatig heten követték, írja a Bleeding Cool.