Tilos a Citadellán a Tilos

2014.06.06. 17:00
El kell költöztetni a Citadellán található rádiós adótornyokat. Az eddigi üzemeltetőről kiderült, hogy hamisított bérleti szerződéssel dolgoztak, ráadásul a világörökség részeként nem is lehetne ilyen módon hasznosítani a területet.

Hétfőn a Tilos Rádió egy Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy működésükhöz szükséges, a Citadellán található adótornyot átvette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., és ez veszélyezteti a rádió problémamentes sugárzását. Megkerestük Csabai Gábort, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnökét, aki ugyanazt mondta el nagyjából, mint az idézett Facebook-bejegyzésben is.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt szerint az első megkeresést a Tilos Rádiótól, május 30-án kapták. Ahogy Csabai Gábor, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke írta: „Tegyük lehetővé, hogy az alapítvány által működtetett Tilos Rádió fm 90.3 adóberendezéséhez, hibaelhárítás miatt, az antennát üzemeltető szervezet munkatársa bejuthasson. Az észlelt hiba egy, az adást zavaró, kellemetlen háttérbúgás, amelyet feltehetően egy hálózati  tápegység meghibásodása okoz.” Az MNV Zrt. azt állítja, felajánlotta a Tilos Rádió munkatársainak, hogy június 3 és 6 között van lehetőség a hibaelhárításra, reggel 8 és 17 óra között. Csabai Gábor, a Tilos Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke azonban nem élt a korábbi lehetőséggel - állítja az MNV. Külön hangsúlyozták, hogy mindent megtesznek, hogy a Citadella területén lévő rádió-berendezések üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos belépési engedélyek intézése folyamatos és zökkenőmentes legyen. Az ilyen tárgyú megkereséseknek beérkezésüktől számított néhány órán belül, de legfeljebb 1-2 munkanapon belül megpróbálnak eleget tenni.

Persze kíváncsiak voltunk arra, hogy ki vagy milyen cég vette az adóhely üzemeltetését a korábbi fenntartótól, a Bankomat Kft.-től, amire azt a választ kaptuk az MNV-től, hogy a cég soha sem volt az ingatlan jogszerű használója, körülbelül 10 éve egy hamisított tartalmú bérleti szerződés alapján, rosszhiszemű, jogcím nélkül használta a Citadella ingatlant és tovább is hasznosította. Tehát a Tilos Rádió sem kapott valójában engedélyt a Magyar Állam tulajdonában lévő Citadellán való üzemeltetésre. Az is kiderült a válaszukból, hogy a Citadellán működő társaságok közül - egy egyéni vállalkozó kivételével - senkinek sem volt érvényes szerződése.

A Bankomat Kft., mint egyébként bűncselekmény alapján az ingatlan birtokába lépő használó, több napot kapott az ingatlan kiürítésére, ami rendkívül nagy költséget okozott, és hetekig tartott. Nem lesznek könnyű helyzetben a Citadella területén található rádiók, ugyanis záros határidőn belül minden rádiónak el kell hagynia az ingatlant, mivel a Citadella a világörökség részét képezi, és jogerős bírosági ítélet van arról, hogy az ilyen jellegű hasznosítása a területnek nem megengedett. A kordonokra és a fegyveres őrökre a kiürítési eljárás miatt volt szükség, azóta megnyitották a területet.

Azóta a Tilos is kirakott egy valamivel pozitívabb hangvételű bejegyzést a Facebookra, ebben viszont még nem írnak arról, hogy el kellene hagyniuk az eddigi adóhely területét.

Az MNV válaszaival kapcsolatban megkerestük a Tilost is, akik tőlünk tudták meg, hogy költözniük kell a helyszínről. Csabai Gábor nemrég beszélt az MNV PR-menedzserével, aki kifejezetten segítőkésznek bizonyult, azonban szó se volt arról, hogy költözniük kellene. "Megdöbbenve olvassuk a levelet, mindeddig ezekről semmit sem tudtunk. A "Tilos Rádió ennek megfelelően nem kapott engedélyt" mondatot értelmezni sem tudjuk, hiszen egy antenna athelyezése, létesítése meglehetősen komoly engedélyeztetési procedúra nyomán történik, történt. Rádiónk a sok év alatt hozzászokott az extrém helyzetek kezeléséhez, a közösség ereje és az lkötelezettség sokra képes, ezt is meg fogjuk oldani."

Pénteken kezdődik egyébként a Tilos Maraton, a rádió adománygyűjtő rendezvénye a Dürer Kertben, ami kilenc napon át tart. A rádiónak egyébként november ötödikén jár le a jogosultsága a 90.3 frekvenciához, ezért ismét pályázaton kell megpróbálniuk megtartani, ennek a költsége másfél millió forint.