Új online újságot alapítanak az egykori origósok

2014.07.15. 13:45
Az LMP egykori mecénása, Richard Field amerikai üzletember független, nonprofit politikai hírlapot indít hamarosan, amihez leigazolt pár egykori origós újságírót.

A főszerkesztőjük menesztése/lemondása/lemondatása után az Origót elhagyó újságírók közül Tóth Sára, Zöldi Blanka, Albert Ákos és Prókai Eszter már biztosan az új lapnál dolgozik majd, írja a Cink.hu. Értesüléseik szerint Field az Átlátszóhoz hasonló lapot képzel el, ami a mai nap is működő Budapest Beacon helyén indul majd be, de nem ezen a néven. A főszerkesztője Tóth Sára, az Origo és az Index egykori munkatársa lesz.

Field 2013 októberében indította el a magyar és angol nyelven is futó Budapest Beacont, amivel a Fidesz médianyomulását és a magyar újságírók félelemből táplálkozó öncezúráját akarták ellensúlyozni. Mióta a Fidesz izomból akarja ellehetetleníteni a független sajtót, ez lesz legalább a negyedik függetlennek mondott, új online újság, azaz a kormány igyekezete meglehetősen kontraproduktív. 

A legújabb lappal Field nem az Index vagy az Origo vetélytársa kíván lenni, nem híroldalként akarja működtetni, és nem lesznek rajta reklámok sem. Célja, hogy tényfeltáró és egyéb írásaikat a magyar sajtó átvegye és terjessze, ehhez nagy, alapos anyagok szükségesek. Az oldalon olvasható írások, a képanyag és a videók szabadon átvehetők lesznek.

A lap finanszírozására Field és befektető társai évi 250 000 dollárt szánnak, ami nem olyan sok (56 910 000 forint), de egy tízfős szerkesztőséget nagyon szűken ki lehet szolgálni belőle. A Cink.hu szerint újabb munkatársak ősszel érkeznek a laphoz, akik között viszont a pletykák ellenére nem lesz ott Pethő András, aki a Lázár Jánosról szóló leleplező cikkeket írta az Origóra.