Szeptemberben már a szomszédban is lesz Netflix

2014.07.22. 11:06

Az online videótékából tartalomszolgáltatóvá kinőtt Netflix egyelőre a világ 50 országában érhető el, és összesen 50 millió előfizetője van. Az utolsó negyedévben az ügyfelek száma 1,7 millióval emelkedett, ami meghaladja a korábban jósolt, 1,5 milliót.

Mi is az a Netflix?

Pont olyan, mint egy online videótéka, amitől viszont nem az adathordozót (DVD- vagy Bluray-lemez), hanem a kontentot kapjuk meg online streamelve. Pont úgy, mint a médiaboxunkon keresztül a kábeltévé-szolgáltatótól, csak éppen ezt a tévén, számítógépen, okostelefonon és tableten is lehet nézni, megállítható, visszatekerhető minden. A filmek és más stúdiók sorozatai mellett a Netflix agresszíven terjeszkedik a sorozatgyártásban is, és minőségi tartalommal igyekezik újabb előfizetőket szerezni.

Szeptembertől pedig újabb piacok csatlakoznak hozzájuk: a cég korábban jelezte, hogy közép-kelet Európáig terjeszkedik ebben a körben, most azt is elmondták, hogy mikor és hova. Ezek szerint a szolgáltatásukat ősszel Németországban, Luxemburgban, Svájcban, Franciaországban. Belgiumban és Ausztriában is beindítják.

Kellenek is az új előfizetők, hiszen a reklámbevétel nélkül, csak a havidíjakból (8 dollár, azaz 1800 forint körüli összegből) működő cég egyre több saját tartalmat állít elő, és egyre drágábban (Arrested Development, The Killing, Orange Is The New Black, Lilyhammer, Hemlock Grove, House of Cards, és még csak most jön négy újabb sorozat évadonként átlagosan 50-60 millió dolláros költséggel), és a büdzsét valahogy ki kell termelni.

A cég idei teljesítménye elmarad a Wall Street-i várakozásoktól, hiszen a részvényenkénti 1,15 dolláros bevétel (összesen 1,34 milliárd dollár) kevesebb, mint a minimálisnak prognosztizált 1,16 dollár, vagy az így utólag nagyon optimista becslésnek tűnő 1,33 dollár.

Az, hogy a Netflix már a szomszédban kopogtat, jó hír lehet a magyar nézőknek is, hiszen a logikus lépés a kelet-európai terjeszkedés lenne, bár ha belegondolunk, hogy az iTunes-nak mennyit kellett görcsölnie, hogy elindulhasson Magyarországon, lehet nem kell még lemondani a kábeltévés előfizetést.