A Big Brother 3 a reklámadó első áldozata

2014.07.30. 14:56 Módosítva: 2014.07.30. 14:59
Addig mondták a kereskedelmi tévék, hogy baj lesz a reklámadóból, hogy nem lesz pénz a saját gyártásra, míg egyikük tényleg elkaszálta az egyik, őszre tervezett nagy durranását. Ami a dolog pikantériája, hogy nem a kormánnyal állandó szájkaratéban levő RTL Klub, hanem az eddig csókosnak tűnő TV2.

Átalakul a Jóban Rosszban

Korábban írtunk már arról, hogy nagy változások előtt áll a TV2 napi szappanoperája. Az új kreatív stáb felállásával először apróbb, majd nagyobb vátozások lesznek a sorozatban, új írók érkeztek új ötletekkel, még a végén kimozdulnak Csillagkútról? Felrobban az elátkozott klinika? Száraz Dénesből csak gépfegyveres zombiterminátor lesz a végén?  

Rossz hírünk van azoknak, akik csak (vagy főleg) azért várták az őszt, mert az RTL II-n induló Való Világ 7 mellé egy másik beköltözős valóságshow-t is kaptak volna, a Super TV2-re tervezett Big Brother 3-t. György Bence, a TV2 program- és hírigazgatója az Indexnek elmondta, hogy csatorna vezetősége hétfőn ült le osztani-szorozni, és arra jutottak, hogy a rémesen drága saját gyártású műsorok közül a Big Brother 3 lesz az, ami a pár hete bevezetett reklámadó miatt parkolópályára kerül.

A műsor költségvetése így, hogy fel kell húzni a villát is, egymilliárd forint környékén mozog, márpedig ekkora befektetést jelen helyzetben az a tévé sem engedhet meg magának, ami jól fekszik a kormánypártnál és az állami megrendelésekből is szépen csorog feléjük. 

ismet lehet jelentkezni a big brotherbe 1

A TV2-től kiszivárgó infók szerint 2-2,5 milliárdos összegről van szó, ennyit kell az államkasszába befizetniük, és ez az, amire akkor még nem számítottak, amikor bejelentették 

az intelligens emberek valóságshow-ját.
 

A BB3 elmaradása úgy tűnik, nem azt jelenti, hogy a tévé feladta a műsor tervét. György Bence szerint a Big Brother harmadik kiadása 2015-ben kerülhet képernyőre, de értelemszerűen a jövő évi programming döntésekről nem tudott konkrét információt adni. A Super TV2 őszét persze ez a műsor határozta volna meg, hiszen naponta jelentkezett volna az esti műsorsávban, a hiánya a nézettséget biztosan befolyásolni fogja. A pótlására a legkézenfekvőbb és legolcsóbb módszer a külföldi, vásárolt tartalom, ami jóval olcsóbb, mint a saját gyártás.

A többi saját gyártást nem érinti az extra sarc, amit az államnak fizet a tévé, azaz a Rising Star, a Sztárban sztár, a Kasza! vagy a Pimasz úr ottalszik stábjai fellélegezhetnek, és úgy tudjuk gőzerővel folynak a Bumm! nevű új vetélkedő munkálatai is.

A TV2 őszi struktúrájáról egyelőre semmit nem tudunk, jobban őrzik az információt, mint a Kába-követ, de azt elárulták, hogy a BB3 elcsúsztatása egybeesett egy igen jelentős összegű szerződés megkötésével amivel olyan 2-3 éves hollywoodi kasszasikerek kerültek a tévéhez, amiket szabadon fogható tévén még nem láthattunk. Ezekkel és az ősszel menetrendszerűen érkező külföldi sorozatokkal igazán kiugró nézettséget nemigen lehet hozni, a magyar néző Bud Spencert szereti, nem a Transformers 3-at.

A BB3 indulásában a szakma régóta kételkedett, de nem az anyagi okok, hanem a premissza miatt, azaz nem sokan hittek abban, hogy egy alapvetően alpári műsortípust (a kukkolásra épített beköltözős reality-t) hogyan lehetne értelmes, intelligens emberekkel eladni - nem mintha erre nem lenne példa másutt,

de az igazi nézettséget nem a mély eszmecserék, hanem a péniszpörgetés és az üvöltözés hozza.

A szereplőválogatásra viszont elég sokan jelentkeztek, és a felhívó szpotok még hétvégén is láthatók voltak a TV2-n, szóval a tegnapi döntés meglehetősen váratlannak tűnik.