A Newsweek Mussolinihez hasonlítja Orbánt

2014.07.31. 08:46

A többek között a Lewinsky-ügyet is kirobbantó Newsweek közölt ma egy írást Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédéről, amiben a magyar miniszterelnököt Benito Mussolini olasz fasiszta vezetőhöz hasonlítja. A cikkben leírják, hogy Orbán Oroszország és Kína mintájára illiberális államot akar építeni, de példaként megemlítette Törökországot is. A magazin kiemeli Orbán szövegéből, hogy

Magyarországot nem egyének, hanem egy közösség alkotja, amit meg kell szervezni, erősíteni és építeni rá.

Arról is írnak, hogy Karácsony Gergő és Szigetvári Viktor panaszt emelt az Európai Unió felé Magyarország putyinizálódása miatt.

A Mussolinivel vont párhuzamot a Newsweek a Népszabadságtól veszi, de idézik a Heti Világgazdaságot is, amely szerint Orbán hosszú távú célja, hogy megszüntesse a közszolgálatot, amivel országa visszasüllyedne a harmadik világbeli államok közé. Megemlítik, hogy az EU nem kívánta kommentálni a beszédet, ami meghökkentette a baloldalt.

A cikk végén kiemelik, hogy Orbán Viktor és a Fidesz 2010 óta kormányoz; az április választást az EBESZ-re hivatkozva kiegyensúlyozatlannak, nem fairnek titulálják, és olyan kampányról beszélnek, ami összemosta a pártot az állammal.