nonononononono

A drogot főző kémiatanár ismét mennybe mehet

2014.08.25. 20:00
Magyar idő szerint hajnal kettőkor osztják ki 66. alkalommal a tévés Oscarnak is nevezett Emmy-díjakat, az amerikai tévéakadémia rendes évi vállveregetését a szakma legjobbjainak. Az Oscarral szemben az Emmy a tévében nem jelent anyagi előnyöket, attól hogy valakinek hat ilyen is áll a vitrinjében, még nem fog megugrani a fizetése, és a sorozatát is pont olyan váratlanul kaszálhatják el, mint egy tök ismeretlenekkel forgatott másikat. Viszont presztízsértéke természetesen van, így boldog-boldogtalan igyekszik legalább egy ilyet nyerni karrierje során. A gálát élőben, eredeti hanggal adja az HBO, de érdemes lesz-e vajon hajnalig fent maradni, aztán véreres szemekkel menni melózni?

A műsorvezető: Seth Meyers

A Saturday Night Live című szórakoztató varietéműsor egyik színészeként tűnt fel, de a show állandó írója is volt. A heti hírösszefoglalót vezette Amy Poheler és Tina Fey távozása után, olyan sikerrel, hogy amikor Jay Leno kiszállt a Tinight Show nevű talkshow mellől, és a helyére Jimmy Fallon ült be, az NBC felkérte Fallon késő esti műsorának vezetésére. Jól csinálja azt is, nem harsány, inkább iszonyú cinikus, és az idei műsorra sem zenés betéteket, hanem sok viccet ígér.

Lehet. Az idei Emmy-gála több meglepetést is tartogathat, lehetnek duplázók többen is (pl. Jim Parsons vagy Martin Freeman), szinte minden nagy kategóriában (dráma, vígjáték, minisorozat, tévéfilm) van egy-egy olyan kiemelkedő alkotás, ami tarolhat, de ennek ellenkezője is előfordulhat, és a nagy esélyesek díj nélkül is távozhatnak. Az Index hétfős szakértői bizottsága összeült, és megtippelte az idei Emmy-t, a fontosabb kategóriákat lebontva igyekezünk okosak lenni.

A legjobb vígjáték:

A Silicon Valley szereplőgárdája
A Silicon Valley szereplőgárdája
Fotó: Richard Shotwell

Nálunk a Silicon Valley című HBO-geeksitcom fölényesen nyert, mert vicces és autentikus volt, az IT Crowd (Kockafejek) mellett az egyedüli olyan vígjáték, ami hitelesen tud ábrázolni egy olyan szubkultúrát, amit például a The Big Bang Theroy a második évad óta nem képes. A startupokról szóló sorozatot a Beavis and Butt-Head-et is készítő Mike Judge jegyzi egyébként, ennek megfelelően néhol kétségbeejtően alpári, de ettől még rém vicces. Véleményünkkel természetesen egyedül maradtunk, a szaksajtó és a közösségi médiás elemzés a The Big Bang Theroyt hozza ki befutónak, hiszen messze a legnépszerűbb sitcom (20 milliós átlagnézőszáma van), illetve a Louie-t, ami viszont legutóbbi évadában már egyre messzebb került a szimpla nevettetéstől és inkább dramedy, mint sitcom. 

A legjobb vígjátékszínész/színésznő:

Nyolc dolog, amit nemigen tudott az Emmy-ről:

  • A név az Immy szóból származik, ami a televíziózás hőskorában használt image orthicon camera nevű kamera beceneve.
  • Kerry Washington a Botrány című sorozatért tavaly kapott először jelölést - ezzel történelmet írt, mert a legjobb drámai színésznők között fekete színésznőt még soha nem jelöltek. Idén is jelölték, és ha nyer, értelemszerűen ő lehet az első fekete nő, aki a kategóriát megnyeri.
  • Az első Emmy-díjas fekete színész Bill Cosby volt 1966-ban.
  • 2013-ig Lucille Ball tartotta a rekordot 13 nevezéssel a vígjátékszínésznők között. Idén Julia Louis-Dreyfus már a 15-nél tart.
  • Betty White a legidősebb Emmy-nyertes: 2010-ben, 88 évesen kapta meg a díjat a Saturday Night Live egyik adásának vendég-műsorvezetéséért. White-ot 70 éves karrierje alatt 23 Emmyre jelölték.
  • A legtöbb Emmy-t eddig a Saturday Night Live nyerte, összesen 40-et, amit 156 jelölésből abszolvált. Ez is rekord, jóhogy.
  • Laverne Cox idei jelölésével az első transznemű színész lett, akit Emmyt kaphatott volna. A legjobb vendégszereplő kategória múlt héten kihirdetett nyertesei között azonban nem az ő, hanem az Orange Is The New Black című sorozata másik szereplője, Udo Azuba nevét hirdették ki.
  • Ha McConaughey nyer, ő lehet a második férfi aki egy évben Oscart és Emmy-t is nyer George C. Scott után. És az egyedüli színész, aki az Oscart, az Aranyglóbuszt és az Emmyt is el tudja vinni. Ez a színésznők között Helen Mirrennek 2006-ban már sikerült.   

Kettős holtverseny alakult ki mindkét kategóriában, legalábbis nálunk: a férfiaknál Jim Parsons és Louis CK, a nőknél Amy Poehler és Julia Louis-Dreyfus lett a befutó 3-3 szavazattal. Parsonst a The Big Bang Theoryért eddig háromszor nyert már, így ő a legnagyobb esélyes, de CK-nek nagyon jó a sajtója. A nőknél Dreyfus veterán versenyző már, 15-ször jelölték és két díjat meg is kapott, így ha ő nyerne, abban semmi meglepő nem lenne - a Veep, azaz Az alelnök című sitcomért már két díjat eleve kapott. Poehlert a Parks and Recreation főszerepéért jelölték immáron ötödjére, de eddig még nem sikerült nyernie, és erre idén is elég kevés esélye van. A szaksajtó a férfiaknál CK-t, a nőknél viszont az Orange Is The New Black főszereplőjét, Taylor Schillinget várja nyertesnek, míg a közösségi média Parsonst és Poehlet szereti legjobban.

A legjobb mellékszereplők (vígjáték):

Nagy volt a szórás az Indexen belül is, a férfiaknál majdnem mindenki kapott szavazatot, végül Adam Driver a Csajok és Ty Burrell a Modern család vicces embere került az élre 2-2 szavazattal, ami nem jelent semmit ugye. Driver az új Csillagok háborúja-film egyik főgonosza lesz, így a neve nagyon sokat szerepel a lapokban, és még azok a szavazók is ismerik a nevét, akik a Csajok című sorozatából egy percet nem láttak. Tavaly viszont Tony Hale, Az alelnök egyik szereplője nyert a semmiből, és a szakma idén is őt tippeli, aztán majd meglátjuk. A nőknél Mayim Bialik, azaz “Sheldon csaja a The Big Bang Theoryben” kapott tőlünk négy szavazatot, de nem valószínű, hogy harmadik nevezését sikerrel váltja díjra, mert Allison Janney, a Mom című közepesen vicces sitcomban valóban kiemelkedőt alkotott, és a szakma is odáig van érte - múlt héten már kapott egy Emmy-t a legjobb vendégszerepért. Surranópályán viszont még Anna Chlumsky is befuthat, akit a Facebook népe imád rendületlenül.

A legjobb dráma:

Az egyik legdurvább mezőny itt van - Breaking Bad, Downton Abbey, Game of Thrones, House of Cards, Mad Men és True Detective - tulajdonképpen bárki nyerhet. A Breaking Bad mellet szól, hogy vége a sorozatnak, a Downton Abbeyért odáig vannak az amerikai kritikusok, a Trónok harca stabil közönségkedvenc, a House of Cards a másik kritikusdarling, a True Detective pedig főképp a két főszereplő miatt óriási sikert aratott tavasszal, szóval nehéz szülés lesz. Nálunk a True Detective nyert a Breaking Bad és a Trónok harca előtt, a kérdés csak az, mennyire hat negatívan a sorozat esélyeire, hogy az íróját plágiummal vádolják, és az, hogy mivel antológiasorozatról van szó, inkább a minisorozat-kategóriában lenne a helye. A sajtó és a közvélemény a Breaking Bad mellett áll ki teljes mellszélességgel.

A legjobb drámai színész/színésznő:

A nőknél mi Robin Wright (House of Cards) teljesítménye előtt borultunk le, a férfiaknál pedig meggyőző Matthew McConaughey fölénye, akinek csak azért nem lehet előre odaadni a díjat (a szerepért már kapott Aranyglóbuszt idén), mert Bryan Cranston zseniális volt a Breakig Bad utolsó évadában. Aki megint megszívja, az Jon Hamm lesz, akit idén hetedjére jelölnek a Mad Men-ért, de most sem fog nyerni - jövőre viszont még megkaphatja, hiszen a Mad Men utolsó évadát a Breaking Badhez hasonlóan kettészedte az AMC. A sajtó sem tud dönteni Cranston és McConaughey között. Robin Wright nagyszerű volt a House of Cardsban, de én személy szerint az amerikai tévés újságírókhoz hasonlóan Julianna Margulies-nek adnám oda a szobrot a Férjem védelmében főszerepéért, mert a nő egyszerűen zseniális Alicia Florrick szerepében, ráadásul a szakmai is nagyon szereti, és erősen lobbiznak a díjáért.

A legjobb mellékszereplők (dráma):

Nálunk Peter Dinklage, a Trónok harca Tyrion Lannisterje nyert Aaron Paul , a Breaking Bad Jesse Pinkmanje előtt, de ha a szaklapokat (Hollywood Reporter, Variety, Entertainment Weekly) nézzük, Paul kezéből ki sem lehet csavarni az újabb díjat (ez az ötödik jelölése és kétszer már nyert). Nem bánnánk mi sem annyira. A nőknél kemény a mezőny,  (Christine Baranski - The Good Wife, Joanne Froggatt és Maggie Smith - Downton Abbey, Anna Gunn - Breaking Bad, Lena Headey - Game of Thrones és Christina Hendricks - Mad Men), nekünk a Cersei Lannister szerepében lubickoló Lena Headey jött be leginkább, de az általános vélemény az, hogy Anna Gunn a Breaking Bad utolsó évadában olyat játszott, hogy nem lehet neki nem odaadni a díjat 2013 után másodszor. Titkos favoritom Christine Baranski a Férjem védelmében Diane Lockhartja.

A legjobb minisorozat:

Az Indexen belüli legnagyobb egyetértés a minisorozatoknál valósult meg, mind a heten a Fargót hoztuk ki nyertesnek. Joggal, hadd tegyük hozzá, az FX remake-je pompásan sikerült, az Oscar-díjas film hangulatát tökéletesen megragadva, új karakterekkel mesélt el egy elképesztően vicces “fargós” sztorit. Azt viszont rettenetesen sajnáljuk, hogy ha már a minisorozatokat a tévéfilmeket külön vette a tévéakadémia, miért nem tette meg ugyanezt a színészi kategóriáknál is, mert hiába akarjuk mi és az egész világ, hogy a Fargo pompás Allison Tolmanje nyerjen a legjobb mellékszereplők között, ha ott van Ellen Burstyn a Flowers in the Attic és Julia Roberts a The Normal Heart című tévéfilmekből, és sajnos a szobrot igencsak egyikük nyeri majd.

Az HBO ugyanis minden évben gyárt egy olyan tévéfilmet, ami a saját kategóriáiban mindenkit lenyom, és az AIDS-betegekről szóló The Normal Heart ezt idén is meg fogja csinálni. Mi Martin Freemannek adnánk a legjobb mellékszereplői díjat, de Matt Bomer, Jim Parsons, Joe Mantello és Alfred Molina (mind a The Normal Heartért) mellett esélye sincs. Billy Bob Thornton a Fargo főszerepéért akár nyerhetne is (vagy Benedict Cumberbatch az egyik Sherlock-epizódért), de Mark Ruffalót (The Normal Heart) nagyon nehéz lesz legyőznie. A legjobb női főszereplőnek mi Jessica Lange-t hoztuk ki, neki a díjat egyébként a szakma is odaadja előre, de mi nem zárnánk ki Helena Bonham Cartert sem, aki a Burton and Taylor című filmben brillírozott.

Mindez persze csak játék, meg találgatás, a műsor hajnal 2-től kezdődik, és reggel 5-ig tart, akkorra okosabbak leszünk.