Megint a TASZSZ jelenti a híreket

2014.09.02. 20:33

Egy pesti vicc a hatvanas évek Budapestjéről: A TASZSZ jelenti, hogy a kínai határ mentén békésen dolgozó kombájnjainkra a kínai határőrök tüzet nyitottak. Kombájnjaink viszonozták a tüzet, majd felszálltak és visszatértek bázisukra.

Egyre erősebb Oroszországban a birodalmi nosztalgia. Ukrajnában láthatjuk, hogy ez nemcsak jelképekben, hanem fegyveres beavatkozásban is megmutatkozik.

Mit kéne még feltámasztani?

A szovjet nosztalgia jegyében, a hivatalos magyarázat szerint imázserősítés céljából ismét felveszi szovjet időkből ismert nevét az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség: az 1925-ben alapított vállalatot újra TASZSZ-nak fogják hívni, írja az MTI.

A TASZSZ az 1904-ben létrehozott és a birodalmi Oroszország fő hírszolgáltatójának számító Szentpétervári Távirati Ügynökségből nőtt ki. A Szovjetunió összeomlását követően, 1992-ben nevezték át ITAR-TASZSZ-ra, amelyben az ITAR előtag az Oroszország Tájékoztatási-Távirati Ügynökségéből képzett mozaikszó.

A hírügynökség vezérigazgatója igyekezett mindenkit megnyugtatni: a vállalat által most felvett TASZSZ név már nem a Szovjetunió Távirati Ügynöksége rövidítése, csupán egy márkanévről van szó, jelentés nélkül.