A második hétre tovább erősödtek a kertévés show-műsorok

2014.09.15. 14:10
Az X-Faktorral és a Sztárban sztárral a két nagy kereskedelmi tévé jól indította az őszi idényt, sőt, ha ide vesszük a két hete látható A konyhafőnök című RTL-es főzős vetélkedőt, akkor igazán elégedettek lehetnek a Nagytétényi úton. A hagyományos értelemben vett kereskedelmi célcsoportban (18–49 évesek) a TV2 hétköznap nem tud beleszólni a nézettségi versenybe, viszont a vasárnap estét az erősödő Sztárban sztárral magabiztosan nyeri.

Az X-Faktor a 1849-ben 41,9 százalékos közönségaránnyal kezdett (teljes lakosságban 39,8% és 1,71 millió néző), ezt most szombaton 42,5 százalékra tornázta fel, hiába adott a TV2 egy valóban jó és kurrensnek számító hollywoodi filmet. A majmok bolygója új feldolgozása a fiatalok között 13,3 százalékos közönségarányt ért el, és nem sokkal jobb a helyzet a teljes lakosság körében sem: ott az X-Faktor 39%-ot tudott, és 1,76 millió nézőt, a TV2 filmje pedig 10,5%-ot és 657 000 nézőt. 

Screen Shot 2014-09-15 at 13.59.37.png

Ez volt a szombat, vasárnap aztán fordult a kocka, mert a TV2 a 19:00-kor kezdődő Sztárban sztárral az utolsó fél óráig szépen uralta az estét 18–49-ben az átlagosan 29%-os közönségaránnyal, ami viszont nem csökkent az utolsó 30 percre sem, amikor pedig az Alkonyat-saga záródarabja ment már az RTL Klubon – a filmet egyszerűen többen kezdték el nézni (32%-os közönségarány), akik addig valami mást néztek – érdemes lenne egy elkapcsolási táblázatot megszerezni, addig csak találgatni tudunk, honnan jött a plusz nézősereg. A teljes lakosságban a show-műsort végig jobban nézték a tinivámpíroknál (31,4% vs. 22.9%), jóhogy, ötven felett Kristen Stewart vöröslő szeme nem dögös, hanem idegesítő.

A hétköznapok nézettsége bizonyos szempontból nem változott, hiszen a TV2 hét óra után sem a kereskedelmi célcsoportban, sem pedig a teljes lakosságban nem tud beleszólni a versenybe, az RTL műsorai a napi nézettségi koronáért saját magukkal versenyeznek, már ha lehet ilyet mondani. A konyhafőnök hét órára pakolása pompás húzásnak bizonyult, a TV2 el sem tudja tőle kezdeni a főműsoridejét, a főzős reality viszont annyira leköti a nézőket, hogy az öt hétköznapból négyen veri a Budapest éjjel-nappal, sőt a Barátok közt adásait is. (A Híradó vs. Tények csörtéről külön cikkben írunk majd.)