Eldőlt: egyelőre nem kérhet pénzt az adásáért a két nagy kereskedelmi tévé

2014.09.25. 10:46
Az Országgyűlés tegnap szavazta meg azt a törvénymódosítást, amivel a kormány még egyet húzott az RTL Klub és a TV2 nadrágszíján: a jövő évre betervezett programdíjat egyelőre nem szedhetik be a kereskedelmi tévék.

A tegnapi nap folyamán az Országgyűlés elfogadta a Médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010 . évi CLXXXV . törvény azon módosítását, miszerint a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók, azaz az RTL Klub és a TV2 nem kérhetnek pénzt az adásukért a szolgáltatóktól. Erre, mármint a programdíj szedésére a két tévé alaposan rákészült, Dirk Gerkens, az RTL, és Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója is kijelentette, hogy szerepel az üzleti tervükben. A TV2 korábban 6-8 milliárd forintos bevétellel számolt a programdíjból, amit az RTL Klub nem kommentált, de kissé túlzónak tartott (iparági értesüléseink szerint éves szinten 4-4,5 milliárdos bevételre viszint simén számíthatnak). 

A módosító indítvány elfogadásával a kormány egyelőre elzárja ezt a csapot a két nagy tévé előtt, a másik oldalról pedig a reklámtörvénnyel sarcolja őket, ami kívülről teljesen úgy néz ki, mintha nem lenne más céljuk, mint a kereskedelmi tévék működésének ellehetetlenítése. Az, hogy a programdíj mértékét a jövőben a kormány akarja meghatározni, a legvadabb kommunista rémálmok és a szabadversenybe két kézzel belepiszkáló diktatúrák rémképét vetíti elő.

Az RTL Klub vezetősége két hete azt mondta a sajtónak, hogy amennyiben a kormány tényleg meglépi azt, hogy a tévék és az NMHH között fennálló, érvényes szerződést egy tollvonással semissé teszi, akár az EU megfelelő fórumáig is hajlandók elmenni jogorvoslatért.