L. Simon: Elképesztően romlik az újságírás minősége

2014.10.30. 18:47

A sajtószabadságot nem a kormányzat munkája veszélyezteti, hanem az újságírás minőségének „elképesztő romlása”

– ezt mondta L. Simon László parlamenti államtitkár a Kívánjuk a sajtó szabadságát! elnevezésű médiakonferencián az MTI szerint.

L. Simon szerint az elképesztő romlás mellett a tulajdonosok egyre hatékonyabb érdekérvényesítése a másik ok, amiért itthon veszélyben van a sajtószabadság. Szerinte nem a kormány tehet a mostani kétségbeejtő állapotokról, és megtévesztően nyilatkozik, aki mást mond. Érdekes módon a reklámadó szerepét a jelenlegi helyzetben csak annyiban említette, hogy nem az új adónem bevezetése miatt csökken a hirdetési pénzek összege, az már csökkent magától is korábban.

Később azért Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke elmondta, hogy a

reklámadó visszafelé sült el, egyes szereplők között aránytalanságot hozott, csökkent a reklámköltés, károsan befolyásolta a tartalomszolgáltatást és szakadékot nyitott a kormányzat és kommunikációs iparág között.

L. Simon szerint a médiapiac szereplői nem készültek fel az „új világra” – bármit is jelentsen ma ez a Fidesznél  és az internet előretörésére a napilapok sem tudtak megfelelően reagálni. Ráadásul a külföldi tulajdonban lévő médiumot a hirdetési pénzüket kiviszik a magyar piacról, ami áfakiesést okoz, ezért is hiányolja nagyon az úgynevezett

nemzeti protekcionizmust.

Az államtitkár szerint a magyar sajtó problémáit még a következő okok nehezítik:

  • eltűntek a legjobb újságírók a szakmából
  • igaztalan hírek és állításokat vesznek át sajtótermékek egymástól kritika nélkül
  • és eltűnőben van a külpolitikai újságírás

Arról nem beszélt, hogy hova tűntek a legjobb újságírók, mit csinálhatnak most és milyen más szakmában tevékenykednek, de ettől még újra kéne gondolni az újságíróképzést itthon.

Azt viszont elismerte, hogy az internetadó miatt kitört tüntetésekben a kormányzatnak is felelőssége van, de szerinte ezt nem egy konferencián kell megvitatni.