Tényleg lesz saját sport- és zenecsatornája a köztévének

ZIHZ20130827007
2014.10.30. 15:20

Petőfi TV és M4 Sport néven két új csatornát is indít a köztévé, vagyis igazak voltak azok a információk, hogy saját sportadót indítanak. A Petőfi TV az M2 esti műsorsávjában kap helyet este 8 órától reggelig március 15-től, a 16-35 éves korosztályt megcélzó műsoraival. A sajtóközleményben javarészt saját gyártású műsorokról, élő közvetítésekről és a

fiatalok mindennapjait érintő tartalomról

írnak, bármit is jelentsen ez.

A korábban már megszellőztetett sportcsatorna végül nem M5, hanem M4 néven indul el, és kifejezetten a magyar sportra fókuszálnak összesen tizenhat kiemelt sportágról fognak biztosan rendszeresen beszámolni. Amikor ezzel kapcsolatosan megkerestük az MTVA sajtóosztályát a következő választ kaptuk.

Valótlanságot közöl az Index mai (2014.10.09.) „Megszűnhet a sportszerkesztőség a köztévénél”  című cikkében. Az állítja, hogy a sportszerkesztőség „várhatóan beolvad a hírszerkesztőségbe, a mostani sportrovatosok egy részétől pedig valószínűleg elköszönnek”, azt is, hogy „a váltás mögött belsős hatalmi harcok állhatnak”, valamint kijelenti: „a köztévé saját sportcsatorna indításán gondolkozik M5 néven... novemberben már be is jegyezhetik a céget”.

A valóság ezzel szemben az, hogy a sportszerkesztőség nem szűnik meg, elbocsátásokról nincs szó, ahogy belső hatalmi harcokról sem. Cégalapítás úgyszintén nincs napirenden az MTVA-nál. Amennyiben az Index megvárta volna az MTVA felé intézett kérdéseire a választ, elkerülhette volna azt a felettébb fölösleges és megerőltető munkát, amit az álhír kitalálása igényelt a részéről.

...az M4 Sport csatorna nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportbajnokságaira akar koncentrálni, vagyis nem a kereskedelmi tévék konkurenciája kíván lenni

- írják a közleményben. Ez így helyén is van, mert magyar rétegsportok közvetítésével épeszű ember gondolja, hogy komolyan versenybe szállhat egy Liverpool-Chelsea-vel, vagy Real Madrid-Barcelonával.

Az egyelőre a Médiahatóságtól függ, hogy a fizetős vagy nem fizetős csomagban szerepel majd a köztévé új csatornája, ami a tervek szerint 2015 nyarán indulna. A csatorna főszerkesztője a Forma 1-es közvetítésekből is ismert Szujó Zoltán lesz.  A sajtószövegben több alkalommal is kiemelik, hogy a

...csatorna műsorgyártási költségei a magyar adófizetőknek többletköltséget nem jelentenek, az MTVA a jelenlegi költségvetésén belül teremti meg a csatorna működésének pénzügyi fedezetét.