Luxemburgba költözik az RTL kábelportfóliója

2014.11.26. 14:00

Az Index.hu azt az információt kapta iparági szakértőktől, hogy az RTL-csoport a zászlóshajó RTL Klubon kívül minden más csatornáját, azaz a teljes kábelportfóliót Luxemburgba költözteti, az anyacéghez, ahol a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt működik majd tovább. Az érintett csatornák:

  • Cool TV
  • Film+
  • Film+2
  • RTL+
  • RTL2
  • Sorozat+
  • Muzsika TV

A kábelcsatornák a Muzsika TV kivételével eddig is a román médiahatóság ellenőrzése alatt álltak, és Romániában voltak bejegyezve, azaz a húzásnak nem a reklámadó elkerülése lehet az oka – az RTL ugyanannyit fizet majd a költözés után is, mint addig. Az RTL Klubot a cég a jelenleg használt frekvenciája miatt nem költöztetheti el Magyarországról.

Az RTL részéről Kolosi Péter programigazgató a luxemburgi anyacéghez irányított minket, tőlük az alábbi állásfoglalást kaptuk:

Az RTL-csoport magyarországi kábelcsatornáit a jövőben luxemburgi licencek alatt kívánjuk működtetni. A cég hét engedély kiadását kérte a helyi hatóságoktól az RTL Group CLT-UFA nevű leányvállalata számára. A váltás 2015 január 1-jén következik be. Az ok: az RTL Group 2011-ben vásárolt meg hét magyar nyelvű kábelcsatornát, melyek a Muzsika TV kivételével a román médiahatóság fennhatósága alatt működött. 

A magyarországi kedvezőtlen gazdasági helyzetet átértékelve úgy döntöttünk, hogy költséghatékonyabbá tesszük a kábelportfólió működését, és Luxemburgba költöztetjük a tévéket, ahol megfelelő infrastruktúrával és stábbal rendelkezünk. A luxemburgi nagyhercegség és az RTL Group hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol egymással, számos csatornánk (pl. holland és belga adóink) már régóta luxemburgi engedéllyel működnek. Ez a lépés tehát nem új és nem is szokatlan a páneurópai RTL Grouptól, és minden hatályos EU-törvénynek és rendelkezésnek megfelel.

Az átstrukturálás a magyarországi reklámadó megfizetését semmilyen értelemben nem befolyásolja.