Egyelőre nem dugnak le a torkunkon két újabb köztévét

2014.12.09. 16:08
Az Országgyűlés kulturális bizottsága keddi ülésén elfogadta a médiatörvény módosításáról szóló fideszes törvényjavaslat egy módosítását, így az újév első napján már nem kötelezik a műsorszolgáltatókat arra, hogy két újabb közszolgálati televíziót rakjanak bele legolcsóbb programcsomagjaikba. Érdekes is lenne, hiszen a két tévé még el sem kezdte működését.

Dr. Pósán László volt az a szemfüles képviselő, aki rájött (információink szerint iparági tanácsra), hogy elég idétlenül nézne ki, ha az éjféli Himnusz után rögvest két újabb csatorna kerülne be az alapcsomagokba. Ennek műszaki kivitelezése a nagy szolgáltatók esetében még talán megoldható is lenne, de a kisebb szolgáltatók erre a váltásra január 1-ig nem tudnának felkészülni. 

Pósán László indítványában azt ajánlotta, hogy több időt biztosítsanak a műsorszolgáltatóknak a változások végrehajtásához. Az ülésen részt vett Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke is, aki szerint két új csatorna kötelező továbbítása jelentős változás lenne, egyben komoly beruházás a szolgáltatóknak. A bizottság támogatta Pósán László indítványát.

Egy másik, szintén a médiatörvény módosítását érintő módosító indítványcsomagot azonban nem fogadtak el, ebben egyrészt Szabó Szabolcs független képviselő a törvényjavaslat eltörlését indítványozta, a jobbikos Novák Előd pedig tíz módosítást szeretett volna eszközölni. Szabó Szabolcs elhibázottnak tartotta a közszolgálati média egy zrt.-be való összevonására vonatkozó törvényjavaslatot, mert

nem látni, hogy a párhuzamosságok megszüntetése hogyan eredményezhet költségcsökkentést, ha közben nő a költségvetési támogatása a közmédiának. Két további tévécsatorna kötelező alapcsomagba illesztésének a célja pedig az lehet, hogy kiszorítsák a kereskedelmi televíziókat.

Erre válaszul a törvényjavaslatot jegyző Dunai Mónika (Fidesz) azt mondta, hogy ha lesz a rendszerben felszabaduló összeg, azt újabb műsorok előállítására fordítják majd. Azt is megjegyezte, hogy

nem cél a kereskedelmi televíziók kiszorítása az alapcsomagból, ez nem tartozik a törvény hatáskörébe, hiszen a műsorszolgáltatók döntenek arról, hogy milyen csatornák vannak az alapcsomagban.

Novák Előd tíz módosító indítvánnyal hasalt el az ülésen, ezekben a magyar zenei kvóta szabályozásáról, a média kiegyensúlyozott működéséről és a közszolgálati költségvetési tanács tagjainak számáról is szó volt.