HVG: A TV2 kivonulhat Magyarországról

DMOHA20140117014
2014.12.17. 12:38 Módosítva: 2014.12.17. 14:24

Azt fontolgatja a TV2, hogy a reklámadó miatti terhelés miatt kivonul Magyarországról, írja a Hvg.hu. A TV2 a kábelcsatornáktól beszedhető programdíjakkal próbálta pótolni a kieső reklámpénzeket, de a kormány ezt megtiltotta nekik, így valamiféle megoldást keresnek.

A Hvg.hu értesülései szerint ősszel a kábelszolgáltatókkal kötött új szerződésnél utaltak arra, hogy a jövőben esetleg más ország joghatósága alá kerülhet a TV2. Megkeresésükre a TV2 is elismerte, hogy valóban bekerült a szerződésekbe az országváltás lehetősége.

Vizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a TV2 külföldi joghatóság alatt folytatja a műsorszolgáltatást

– nyilatkozta a TV2 a Hvg.hu-nak.

Hiába önti a pénzt a kormány hirdetésekkel a TV2-be, az RTL Klubot érintő szankciókat csak úgy tudják az Európai Unió figyelme nélkül fenntartani, ha azok a konkurenciára is vonatkoznak. A külföldre költözés mellett szól az is, hogy ott a magyar médiahatóság hatásköre minimális, nehezebben tudja büntetni a csatornákat, ha megsértik a médiatörvényt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság próbálkozhat ezzel, de nincs túl sok eszközük a bírság behajtására. Ettől függetlenül a reklámadót így sem lehet megúszni a jelenlegi szabályozás miatt.

Egy ügyes kiskapu miatt reklámadót ugyan még nem kellett fizetnie a TV2-nek idén, de jövőre már a kormánytámogatottság ellenére sem úszhatják meg. A számítások szerint ez az öszeg 1,6-1,7 milliárd forint lehet 2015-ben.

A kivonulás ötlete azért is furcsa, mert az RTL Klub vagy TV2 jelenlegi licence szerint külföldről nem tudnak a csatornák földfelszíni sugárzást biztosítani.
 
 
 

Magyarországon jelenleg 4,1 millió háztartás található, ezekből körülbelül 700 ezer olyan, ami digitális földfelszíni sugárzáson keresztül tévézik.