Eljárás indul a MTV jó híreket hiányoló hírolvasója ellen

2014.12.22. 16:36

Idei utolsó ülésén a Médiatanácsa eljárást indított az MTV Zrt.-vel szemben a hírekhez fűzött hírolvasói kommentár miatt, derült ki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság legfrissebb ömlesztett hírfolyamából.

A Médiatanács döntése az M1 november 8-ai Híradóját marasztalta el. Ebben, ahogy azt az Index is megírta, az MTV Híradójának bemondója, Németh Balázs látványosan kiakadt azon, hogy

több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését,

miszerint a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén (az Index cikkét egyébként itt lehet olvasni)Majd így folytatta:

Ezek azok a kritikusok hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk.

Ezután Németh Balázs hosszan felsorolta, hogy milyen kedvező, de elhallgatott döntések születtek a héten:

  • szerdán derült ki, hogy nőtt a boltok forgalma,
  • pénteken pedig Magyarország visszafizette "a Gyurcsány-kormány által felvett uniós hitel egy újabb részletét".

A közmédia műsorait, így a Híradót is gyártó MTVA később megvédte Németh Balázst, és így kommentálta az esetet:

Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket.

Hibát vétett

Mivel azonban a médiatörvény rögzíti a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát, a Médiatanács szerint híradó műsorvezetője hibát vétett, amikor utalást tett egyes online hírportálokra, amelyek szerinte nem megfelelően számolnak be bizonyos eseményekről.

Azért odacsaptak a Tv2-nek, az ATV-nek és az RTL-nek is

A Médiatanács a fentieken túl

  • burkolt reklám miatt 160 ezer forint bírságot szabott ki a Tv2 médiaszolgáltatójára a Mokka című műsor két adása miatt, ahol egy idősotthon és egy hotel által támogatott műsorrészben kizárólag a szponzorcég szolgáltatását mutatták be,
  • a Tv2 egy 700 ezert forintos bírságot is kapott a túl hangos reklámjai miatt,
  • az ATV 180 ezer forint büntetést kapott jogsértés miatt,
  • az RTL Klub szabályszegés 120 ezer forintos büntetést kapott.