Indiana Jones és a hűtőben túlélt atomcsapás

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull 720p www yify
2014.12.28. 08:24

Hurrá, végre az utolsó másodunokatestvér és a legváratlanabb pillanatban beállító rokon is megkapta a karácsonyi ajándékát! Nem maradt más dolgunk, csak magunk elé venni egy tálca bejgilt és két maréknyit a karácsonyfára már lustaságból fel nem rakott szaloncukrokból, hogy kellemes punnyadással végiglustálkodjuk a tévé előtt az egész vasárnapot. És ugye mikor néznénk századszorra is újra Steven Spielberg klasszikusait, ha nem most?

Régen minden jobb volt, de főleg Spielberg

Sok Index-olvasó szemében én vagyok George Lucas és Steven Spielberg legnagyobb gyűlölője, holott ez egyáltalán nem igaz. Nálam jobban kevesen imádják a két rendezőzseni korai klasszikusait, a Star Warst, az Indiana Jonest, a Jurassic Parkot és minden olyan filmjüket, amit még ufórajongó, sci-fimániás kalandfilmőrültként forgattak a többi ufórajongó, sci-fimániás kalandfilmőrültnek - vagyis nekünk. Még azelőtt, hogy átváltoztak volna pénzeszsákokon ücsörgő, kiégett producerpápákká.

Szerencsére vasárnap három örökzöld Spielber-blockbustert is újranézhetünk otthon a gyerekekkel. 18:00-kor kezdődik a Paramount Channelen az E.T. - földönkívüli. Ami voltaképp Spielberg idealizált kölyökkoráról szól: a széltől is óvott, magányos kertvárosi lúzer, akit minden osztálytársa csúfol, a testvére pedig nap mint nap az őrületbe kerget (Spielberg is pontosan ilyen gyerek volt), összebarátkozik egy hozzá hasonló, magányos, csetlő-botló űrlénnyel, akit egyszerűen ittfelejtettek a társai, amikor meglátogatták a repülő csészealjukkal a földet.

e-t-the-extra-terrestrial001-717x365
Fotó: Amblin Entertainment / Universal Pictures

A Viasat is Spielberg mozidélutánt tart vasárnap: 18.30-kor startol a Jurassic Park 2 - Az elveszett világ. A '93-as nagy klasszikus sikerét megismétlő folytatásban a hangzik el a kultikus szörnyfilmes idézet Jeff Goldblumtól: „Mindig így kezdődik, aztán jön a sikoltozás és a menekülés!". De látható benne egy csodálatosan önreflektív jelenet is a rendezőtől: a dinoparkból San Diegóba tévedt Tyrannosaurus egy ugyanolyan álmos kertvárosi környezetben tombol, ahol a kis Spielberg is felnőtt, csak akkoriban nála sosem kukucskáltak be dühös zsarnokgyíkok a házak ablakain.

Jurassic Park 2: T-rex a kertemben!

A fiatal Spielberg köpönyegéből persze rengeteg ügyes utánzó és tehetségtelen kontár bújt elő az elmúlt évtizedekben, Frank Darabonttól Robert Zemeckisen át J.J. Abramsig és Michael Bay-ig. A dinók és a városromboló szörnyek divatját azóta is évről évre meglovagolja valaki, és december 28-án mi is nyakig merülhetünk az ilyen típusú alkotásokban. A Pro4 vasárnap délutántól egészen másnap hajnalig ZS-filmes maratont tart:  15:30-kor kezdődik a Szupercápa, 17:30-kor pedig a Gyilkos denevérek, hogy aztán egy sportműsoros kitérő után 19:35-kor a Dinocroc vs. Supergator című SyFy-gyöngyszemmel, 21:20-tól pedig a Gyilkos pókokkal folytatódjon az őrület.

Indiana Jones és a karácsonyi bejglimámor

A Tv2 pompás Indiana Jones-maratont tartott az ünnepek alatt. 24-én lement az örök klasszikus Frigyláda, 25-én a Lucas válása miatt borongósabb Végzet temploma, 26-án a személyes kedvencemnek számító, ezerszer újranézhető Utolsó kereszteslovag, 27-én pedig a rajongókat erősen megosztó Kristálykoponya királysága, amit vasárnap 13:10-től még bepótolhatunk a Tv2-n, ha a karácsonyi rokonlátogatások miatt lemaradtunk róla.

giphy.gif

Szerintem egyébként az Indy 4-ben Spielberg nagyon jól eljátszott a hidegháború-parával és azzal a szomorú ténnyel, hogy Harrison Ford már csak a kora miatt sem ütheti olyan virgoncan a nácikat, mint a 80-as években, így kénytelen az '50-es évek okkultista szovjet katonáival versenyt futni, hogy megszerezze az indiánokkal és konkvisztádorokkal cimboráló űrlények üvegfejét. Aki meg kiakad az atomrobbanást egy ugráló ólombélésű hűtőben túlélő Indyn, az inkább ne is nézze a kalapos régészprofesszor kalandjait, vagy minimum ugyanígy akadjon ki a villámokat lődöző Frigyládán, a lávató fölé épített bánya hullámvasútján, a sárga gumicsónakkal túlélt zuhanáson vagy a náci tank kővel bedugaszolt ágyúcsövén is.

És ha már okkult nácik: aki fenn marad 3:10-ig, a Spektrumon elcsíphet egy érdekes dokumentumfilmet Wewelsburg őrült kerszteslovagjáról, a magát Madarász Henriknek képzelő, jósokkal, sarlatánokkal és habókos újpogány filozófusokkal barátkozó SS-vezérről, Heinrich Himmlerről (Nácik a célkeresztben: Ki ölte meg Himmlert?).