Tömeges leépítés jön az MTVA-nál

2015.01.08. 16:00

"A gazdasági racionalizálás, a bérköltségcsökkentés, valamint a vállalat működtetése és a munkafolyamatok ésszerűsítése miatt, az MTVA 177 fős csoportos létszámcsökkentést tervez végrehajtani. A 177 munkavállalóból, 146 fő budapesti, 31 fő pedig pécsi illetve szegedi" - közölte az MTVA csütörtökön az MTI-vel. A létszámcsökkentés végrehajtásának tervezett időpontja, 2015. év első és második negyed éve. 

Már novemberben szó volt arról hogy legalább 200 ember elbocsát az MTVA, bár akkor ezt nem akarták elismerni, átszervezésről beszéltek, ugyanakkor belső források akkor is azt mondták, újabb elbocsátások várhatók. 2011-ben két hullámban 900 embert, 2013-ban 200 embert bocsátottak el. A közmédia az első körben a „politikailag megbízhatatlan” régi munkatársaktól szabadult meg – köztük az M1 Híradó, az Este, a Parlamenti Napló és a Kultúrház szinte teljes stábjától, ezután számolták fel a vidéki stúdiókat és a regionális műsorsugárzást. Ennek ellenére az MTVA költségvetése folyamatosan nő, jövőre már 80 milliárdból gazdálkodhatnak

Az MTVA egyébként éppen ezen a héten jelentette be, hogy teljesen átalakítja műsorstruktúráját és átalakulnak csatornái is, az eddig vegyes műsorú M1 teljesen megújul és hírcsatornává lét elő. „Az M1 továbbiakban folyamatos hírszolgáltatást biztosít, továbbá hírháttér- és magazinműsorokat sugároz” - írta sajtóközleményében hétfőn az MTVA. Az anyag szerint a hírtévé alkotóinak tematikában a BBC, adásszerkezetben pedig a CNN jelenti a mintát. Lesznek tematikus híradók is, éjszaka pedig egy angol nyelvű híradó fog indulni. Az MTVA a Duna TV-t a „nemzeti főadónak” szánja, ide kerül majd a Fábry, a Szálka, a Maradj talpon!, a Hacktion és az On The Spot is, illetve az M4 indulásáig itt lesznek a sportműsorok is.