Nem mindenki örül az új Charlie Hebdo-kiadványnak

2015.01.14. 16:39

Miközben a nyugati világ elismerően beszél a Mohamed-karikatúrával kezdő Charlie Hebdo legfrissebb számáról, addig a muszlim országok sajtója és vallási vezetői elítélik a francia újság címlapját, írja az MTI. A muzulmán vallástudósok (ulémák) világszövetsége nem tartja túl bölcs dolognak az újabb karikatúrákat közzétételét Mohamedről. A katari székhelyű szervezet szerint

Nem ésszerű, nem logikus és nem bölcs dolog rajzokat és filmeket közzétenni, amelyek sértik a prófétát vagy támadják az iszlám vallást.

Ennek a szervezetnek a vezető hitszónoka az a Juszef al-Karadávi, akit az Egyiptomban betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet egyik vezérének is tartanak.

Az egyiptomi sajtó csak minimálisan foglalkozott a Charlie Hebdo megjelenésével köszönhetően annak, hogy a nagy becsben tartott kairói iszlám joggyakorlat háza a világ másfél milliárd muzulmánjának indokolatlan provokálásának nevezte a francia újság most megjelent kiadványát. Viszont a független al-Maszri al-Jóm újság karikatúrával emlékezett meg a terrortámadásról, a rajzon egy iszlamista fegyveres ünnepli a szerkesztőség ellen elkövetett sikeres merényletet, majd csak később jön rá, hogy az eddig 60 ezres példányszámú magazinból legközelebb milliónyit nyomtatnak és több nyelvre le is fordítják. Ekkor kérdezi meg magától

Kérdem én, ki is nyert ezzel?

Irán ellenben sértő gesztusként tekint a mai napra, az ország külügyi szóvivője elitéli ugyan a terrorizmust, de azt is kiemeli, hogy az ilyen rajzok sértik a muzulmánok érzéseit és újraindítja a terrorizmus ördögi körét. Természetesen az Iszlám Állam saját rádiója sem volt elragadtatva, szerintük az istentagadó újság anyagi hasznot próbál húzni a próféta sértegetéséből.