Nem lesz több félmeztelen nő a Sunban

2015.01.20. 11:44

Négy évtizedes tradíciónak lesz vége a Sun nevű angol napilapnál, megszűnik ugyanis a lap állandó pici rovata, a Page 3, amiben rendszeresen félmeztelen nőket mutogattak. Az 1970 óta folyamatosan működő sorozat ezen a héten hétfőn már nem fedetlen keblekkel jelentkezett, hanem a Transformers harmadik részében is szereplő Rosie Huntington-Whiteley modell fehérneműs fotójával.

A Page 3 rendszeresen a kritikák célpontja volt, többen is szexizmussal vádolták a szerkesztőket. Maga Rupert Murdoch, a Sunt is birtokló cégbirodalom tulajdonosa korábban azt mondta, hogy ez egy régimódi szokás, a Twitter-követőitől pedig azt kérdezte, hogy a fiatal nők nem vonzóbbak-e legalább valamennyi divatos ruhában.

A lap ír kiadása már 2013 augusztusában felhagyott ezzel a sorozattal, kulturális különbségekre hivatkozva.

Még 2012-ben indult a No More Page Three nevű kampány, aminek a résztvevői arra szólították fel a Sun szerkesztőit, hogy hagyjanak fel a szexista képekkel. Akkor harminc brit egyetem hagyott fel a lap árusításával, egy online petícióval pedig 215 000 aláírást sikerült összegyűjteni az ügyért. A zöldek parlamenti képviselője 2013-ban a kampány pólóját viselte a parlamentben, de a házelnök megkérte őt, hogy takarja el.

Habár sokan örültek a döntésnek, hogy a lap végre megszabadul a rovattól, nem mindenki biztos abban, hogy az alternatíva jobb lenne: