Eddig 6 milliárd forint bevétele lett a Charlie Hebdónak

2015.01.23. 22:36

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapnak a szerkesztőség elleni 12 áldozattal járó merénylet után megjelent első számából nyomott mind a 7 millió példány el fog kelni, ezért újranyomják a lapot - idézte az MTI a lapterjesztő vállalat.

Az Index számítása szerint ez akkor eddig 21 millió euró bevételt, azaz közel 6,5 milliárd forint bevételt hozott a lapnak. Igaz, ez nem a profit, hiszen a lapkiadásnak költségei is vannak (kinyomás, terjesztés).  A 7 millió példányból 6,3 millió Franciaországban kelt el, 700 ezret szállítottak külföldre, a legtöbbet Belgiumból rendeltek.   

A francia médiában a "túlélők" lapjának nevezett újság utolsó példányait is kiszállítják szombat estig az újságosoknak. A terjesztő a hétvégén nyomja újra a lapszámot, s abból hétfőn további 300 ezret kapnak az árusok.  A terjesztő jelezte, hogy a szerkesztőséggel megegyeztek abban: a történelmi lapszámot addig fogják újranyomni és terjeszteni, amíg van rá kereslet. 

A vásárlók többsége nem volt olvasója az utóbbi években 60 ezer példányszámban megjelent újságnak, amelyből általában alig 30 ezer kelt el, de a szerkesztőség iránti szolidaritás jeleként és a szólásszabadság védelmében megveszik a címlapján Mohamed-karikatúrával megjelent lapszámot.

Ha a harmincezres példányszámot vesszük alapul, akkor közvetlen a merénylet után annyi lapot adtak el, mint amennyit az elmúlt négy évben összesen. (Összehasonlításképpen: Magyarországon, amelyik egy ötödakkora piac, mint a francia, a Magyar Nemzet kel el nagyjából 30 ezer példányszámban.)