Egy japán lap bocsánatot kért a Charlie Hebdo-címlapért

2015.01.30. 10:52

A Tokió Simbun azt a Charlie Hebdo-címlapot hozta le, ami a párizsi szerkesztőség elleni véres támadás után jeent meg, és Mohamedet ábrázolja. Azzal indokolták az átvételt, hogy az olvasóknak kell megítélniük, milyen problémát okoz az újabb Mohamed-karikatúra. Pár nappal később viszont meghátráltak, és egy Bocsánatkérés a muzulmánoktól című közleményben jelezték:

Lapunk megsértette a muzulmánokat egy Mohamed-karikatúra újraközlésével. Ezért őszintén bocsánatot kérünk.

Az újság azt is jelezte, hogy tiltakozó leveleket kapott két, Japánban működő pakisztáni muzulmán szervezettől, amelyek sértve érezték magukat a francia hetilap rajzától, és ennek január 22-én, a japán lap székháza előtti tüntetésükön adtak hangot. A karikatúra egyébként január 13-án délután a címoldalon színesben, majd másnap reggel egy belső oldalon, fekete-fehérben jelent meg a japán lapban, írja az mti.

A január 7-ei párizsi mészárlásról és következményeiről bő terjedelemben számolt be a japán média, megpróbálva elmagyarázni a japánoknak a Charlie Hebdo szatirikus jellegét. Ilyen típusú lap nincs Japánban, hiszen a helyi beidegződéseknek megfelően tartózkodnak mások kigúnyolásától.