Miklós
-7 °C
4 °C

Lemondott a Simicska-médiabirodalom teljes vezetése

fidesz polip2
2015.02.06. 12:44 Módosítva: 2015-02-06 15:49:51
Lelkiismereti okok miatt benyújtották a felmondásukat a Magyar Nemzet, a Lánchíd rádió és a Hír tévé vezetői. Ezek a médiumok mind Simicska Lajos érdekeltségei. Az üzletember, akinek Orbánnal néhány hónappal ezelőtt megromlott a kapcsolata, azt mondta az Indexnek: „kurvára meglepetésként érte” a dolog, de árulásnak tartja. Bemegy és kivág mindenkit. Simicska csütörtökön azt jósolta, totális lesz a médiaháború.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Benyújtották felmondásukat a Simicska Lajos irányítása alatt álló médiumok vezetői pénteken. Az Mno.hu-n a következő közlemény jelent meg pénteken dél után nem sokkal.

A mai nappal a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió alábbi vezetői lelkiismereti okokból benyújtották a fel-, illetve lemondásukat:

Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,

Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,

Élő Gábor, az MNO főszerkesztője,

Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,

Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese,

Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Kerestük a lemondott vezetőket, de volt, akit nem értünk el, és volt, aki nem kívánt egyelőre nyilatkozni.

Kurvára meglepte...

Simicska Lajos nem tudta, hogy lemondásra készül a Magyar Nemzet lapvezetése. Az Index telefonon érte el péntek délben a lap tulajdonosát, aki nem rejtette véka alá meglepetését.

simicska veszprem.gif
Fotó: szarvas / Index

Maga is most olvasta a közleményt, hát én is. Kurvára meglepetésként ért, ezért ha megbocsát, akkor most leteszem, és megpróbálom kideríteni, hogy mi történt

– mondta az Indexnek Simicska Lajos.

Később Simicska Lajos hosszabb interjút is adott az Indexnek, és ebben a lemondásokért a miniszterelnököt tette felelőssé. "Orbán egy geci" – nyilatkozta Simicska.

...de bemegy és kivág mindenkit

Az Atv.hu-nak azt nyilatkozta nem sokkal később, hogy "árulásnak tartom, és mellbe vágott", jelentette ki a vállalkozó. Hozzátette, megoldja a problémát, és holnapra mindenki megismeri az új struktúrát.

Nol.hu-nak részletesebben is kifejtette, mit ért a megoldás alatt. "Bemegyek és kivágok mindenkit" – mondta a lapnak.

Az Átlátszónak később már azt is elárulta, kik veszik át a médiumok vezetését. A Magyar Nemzet főszerkesztője D. Horváth Gábor lesz, a HírTv elnöke pedig ő maga lesz személyesen. 

Lefagytak az újságírók

Egy forrásunk szerint bár a médiumok vezetői az előző hónapokban is érzékelték a tulajdonos, Simicska Lajos és a kormány között kapcsolat megromlását, a távozásukhoz az utolsó lökést Simicska Népszavában megjelent nyilatkozata adta. Simicska ebben totális médiaháborúról beszélt.

A Pestisrácok is úgy értesült az érintettektől, hogy a lemondásról Simicska ellenében döntöttek, mert nem kívánnak részt venni a “totális médiaháborúban” és “180 fokos fordulatot téve” nem kívánnak szakítani az eddig képviselt szakmai és közéleti álláspontjukkal. Az Átlátszó arra emlékeztet, hogy a most lemondott vezetők még törhetnek borsot Simicska orra alá, ugyanis papíron többen tulajdonosok, tisztségviselők a kiadó cégnél. 

Nem csak a tulajdonost, a szerkesztőség tagjait is meglepetésként érte a vezetés testületi lemondása. Az Index információja szerint a munkatársakhoz alig fél órával a közlemény megjelenése előtt juthatott el az információ, mert a rovatvezetőket külön tájékoztatta főszerkesztő. Délutánra állítólag szerkesztőségi értekezletet hívtak össze, és még a szabadnapos újságírókat is behívták.

Tudósítónk a Magyar Nemzet szerkesztőségénél összefutott Szerető Szabolccsal, aki nem kívánt nyilatkozni. A kérdésre, hogy a szerkesztőségi ülésre jött-e, és hogy valóban érkezik-e Simicska, annyit mondott: "ez már nem az én dolgom". Gajdics Ottó szintén elhagyta az épületet, és ő sem akart nyilatkozni. A kérdésre, hogy ki döntötte el a felmondást, csak mosolygott, arra pedig, hogy mikor döntöttek, azt válaszolta, "amikor kiadtuk a közleményt".

A „lefagyott újságírók” is csak találgatták, pontosan milyen játszmák állhatnak a döntés mögött. Simicska és a lapvezetés közti feszültség jelei eléggé megszaporodtak az elmúlt hetekben, de kenyértörésre eddig senki nem gondolt.

A Magyar Hírlap publicistája, a nem titkoltan Orbán Viktor oldalán álló Bayer Zsolt alaposan nekiment Simicskának.

Korábban is előkerültek a lelkiismereti okok

Információnk szerint tavaly szeptember, vagyis a Simicska–Orbán-háború kezdete óta többször is egyeztetett a Magyar Nemzet és a Hír tévé vezetése és Simicska Lajossal arról, hogy a médiabirodalom sajtótermékei hogyan viszonyuljanak az új helyzethez. Úgy tudjuk, hogy akkor abban állapodtak meg, hogy csak egyes fideszes politikusokat és kormányközeli vállalkozókat támadhatnak a sajtótermékek. Így került célkeresztbe többször is Rogán vagy éppen Andy Vajna.

A Magyar Nemzet vezetése már akkor is jelezte, hogy egyes újságíróknak nem tetszik az új irányvonal, és a mostani közleményben is említett "lelkiismereti okokra", és az újságírói szabadságra hivatkozva nem akarnak a Fidesznek ártó ügyekről írni. A korlátozott hadviselést azonban a reklámadó módosítása után nyílt háború váltotta fel: a kormány csökkentette az RTL-t sújtó reklámadót, eltörölte a legfelső sávot, de bejelentette, hogy a többi médiacégnek egységesen a reklámbevételük 5 százalékát kell fizetniük. Ez a döntés a Simicska-médiabirodalom cégeinek fáj a legjobban, főleg, hogy Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen nyilvánvalóvá tette, hogy a Hír tévé, a Lánchíd rádió és a Magyar Nemzet meg a Heti Válasz ezentúl sem számíthat állami reklámpénzekre, vagyis a nyár óta elzárt pénzcsapokat belátható időn belül nem nyitják újra.

Erre Simicska Lajos már a Népszavában reagált durva hangnemben, a Magyar Nemzet pedig vezércikkben írt arról, hogy hiába alacsony azt infláció, egyre drágább az élet, vagyis nem egyes fideszes politikusokat támadott, hanem a kormányzat teljes munkáját kérdőjelezte meg. Úgy tudjuk, hogy nemsokára Orbán Viktor is célkeresztbe kerülhetett volna, a médiabirodalom vezetői erre reagálva mondtak le.

Ez nem a pénzről szól

Simicska Lajos az Origónak a lemondások előtt is nyilatkozott. Még csupán a reklámadó volt a téma. Azt mondta: ugyan az új reklámadó milliárdos terhet róna a médiaérdekeltségeire, ez a háború mégsem a pénzről, hanem az elvekről szól. Simicska szerint

Orbán Viktornak csak a lojális média kell, a kritikai hangút és az ellenségest ezért ellehetetleníti.

Ezt viszont ő nem hagyja, háborúzik, bár még nem tudja, melyik fél megy tönkre előbb a harcban.

Simicska médiaérdekeltségeinek az eddigi összeg ötszörösét, milliárdos nagyságrendű reklámadót kellene fizetnie a kormány új tervei szerint. A médiatulajdonost mégsem az adóteher növekedése zavarja:

Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot?

Simicska Lajos szerint Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval. Ennek beismerése helyett most ragaszkodik az ötletéhez, ezért szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között. Simicska szerint a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

„Én ebben nem vagyok partner, ezzel nem értek egyet, mert ez a megközelítés elveim ellen való". 

Totális a médiaháború

Mint arról beszámoltunk, Simicska csütörtök este nyilatkozta a Népszavának, hogy totálissá válhat a médiaháború, ha a kormány valóban bevezeti az RTL-lel való békülés jegyében az 5 százalékos reklámadót. A lap szerint Simicska úgy nyilatkozott, hogy az 5 százalékos reklámadó kormányzati terve „újabb támadás a demokrácia ellen”.

A médiaháborúval való fenyegetéssel kapcsolatban tegnap már megírtuk, hogy ezzel maga Simicska ismerte el, hogy a lapjai, rádiója és tévéje nemhogy nem függetlenek, de tulajdonosként ő maga szabja meg számukra, hogy milyen politikai irányt kövessenek. A médiabirodalom vezetőinek mai lemondása hátterében feltehetően ez áll: nem akarják követni a tulajdonost ebbe a háborúba.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a mezőkövesdi, kihelyezett Fidesz–KDNP-ülés közben nyilatkozta csütörtök este, hogy Lázár János arról tájékoztatta a frakciót, hogy „az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kíván indítani a magyar kormány ellen, amennyiben a reklámadóval kapcsolatban nem változtat". A frakció megadta a Lázár által kért felhatalmazást arra, hogy tárgyaljon ezzel kapcsolatban, és dolgozzon ki megoldási javaslatot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!