Ismét lejjebb csúszott Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

2015.02.12. 13:22

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2014-ben, állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet csütörtökön Párizsban kiadott éves jelentésében. Az RSF rangsorolásában Magyarország az előző évhez képest egy hellyel került hátrább. "2014 a sajtószabadság jelentős visszaesésének az éve. A rangsorolt 180 ország kétharmada rosszabbul teljesített, mint az előző évben" - hangsúlyozta a jelentésben a szervezet.

Az RSF Magyarországot a 2015-ös indexében 65. helyre sorolta a 2014-es 64. hely után, Magyarország tehát ismét lejjebb csúszott a listán. Az RSF 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. Magyarország után Bosznia-Hercegovina és Szerbia következik. Az uniós tagállamok közül Magyarország mögött csak Olaszország (73.), Görögország (91) és Bulgária (106) áll.

A listát bemutató közlemény kiemelte, hogy a 2010-es kormányváltás óta hanyatlik a demokrácia Magyarországon, és az ország 42 helyet csúszott vissza. A Fidesz a jelentés szerint "továbbra is zaklatja azokat a médiumokat, amelyek nem állnak a politikai ellenőrzése alatt". Az RSF a reklámadóval kapcsolatban kiemelte, hogy a törvény "nyilvánvaló célja a kormány által bevezetett korlátozó törvénykezési arzenál részeként, a kormánnyal szemben több alkalommal kritikusnak mutatkozó csatorna, az RTL Klub elhallgattatása volt".

Az RSF által az újságírók számára legveszélyesebbnek tartott országok csoportja nem változott: Szíria a 177. helyen stagnált, közvetlenül Kína (176.) mögött és Türkmenisztán (178.) előtt, az utolsó két helyre Észak-Korea (179.) és Eritrea (180.) került. A szervezet a 156. helyen álló Irak és a 111. helyre sorolt Nigéria kapcsán kiemelte, hogy "ezekben az országokban megjelent a tájékoztatási fekete lyuk", az Iszlám Állam által elkövetett kegyetlenkedések kiszélesedése "menekülésre késztette az újságírókat".

Nagyot rontott Olaszország, ami egy év alatt 24 helyet csúszott vissza a ranglistán, amelyet az RSF a maffia fenyegetéseivel és a rágalmazási eljárások visszaélésszerű alkalmazásával indokolt. A lista elején nem történt változás, az élbolyhoz észak-európai országok tartoznak. Finnország megőrizte vezető helyét Norvégia előtt, a vezető trió harmadik helyezettje pedig idén először Dánia, maga mögé utasítva Hollandiát. Franciaország egy hellyel feljebb, a 38. helyre került. A Charlie Hebdo elleni, 12 áldozattal járó merénylet idén januárban történt, így azt még nem vette figyelembe a szervezet a sajtószabadság tavalyi helyzetére vonatkozó lista összeállításakor.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.