Már a köztévéből is ki akarják fúrni Simicskát

2015.02.16. 20:52

A Hvg.hu információi szerint az MTVA keresi annak a módját, hogy miképpen tudnának szakítani egyik legnagyobb műsorbeszállítójukkal, a Simicska Lajos közvetett érdekeltségébe tartozó Hung-Ister Zrt.-vel, ami olyan nagy nézettségű műsorokat gyárt a köztévének, mint a Dal vagy a Magyarország, szeretlek!

A lap két forrásból is úgy értesült, hogy a műsorokat nem akarják folytatni, a szerződéseket nem szeretnék megújítani. A Hung-Ister Zrt. vezérigazgatója a Hvg.hu-nak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt, mint mondta, ha ez bekövetkezne, akkor egyszerű állampolgárként isszeretné megérteni, miért pont a tévé legnézettebb műsoraival történik ez meg.

A Hung-Ister egyébként nem egyedül gyártja ezeket a műsorokat: A Dalban és a Magyarország szeretlek!-ben is az a Show&Game a koprodukciós partnere, ami a magyar műsorgyártó piac egyik meghatározó szereplője. Ők tulajdonképpen az RTL Klubon kívül mindenkinek gyártottak már műsort, az MTVA-nak legutóbb a Maradj talpon! című vetélkedőt, amit információink szerint dettó meg akarnak szüntetni az MTVA-nál.

Ez a három műsor a köztévé három legnézettebb produkciója, bár a Maradj talpon!-ból már négy évad is lefutott, így ennek megszüntetése akár még indokolhatónak is tűnhetne. A közönség érdeklődése a műsor iránt töretlen, amikor legutóbb az MTVA a megszüntetése vagy szüneteltetése mellett döntött, olyan felháborodás fogadta a lépést, hogy visszakoztak, ráadásul az MTVA legutóbbi közleménye szerint tavasszal újabb évadot vetítenek látni a műsorból. 

Az Index úgy tudja, hogy szinte kizárt, hogy a Hung-Isterrel együtt A Dalt is kihajítanák a tévétől, hiszen sikeres formátumról van szó, ráadásul Eurovíziós Dalfesztivál jövőre is lesz.

Ami sokkal valószínűbb, hogy egy másik cég kapja meg a gyártási feladatokat. Kézenfekvő lenne a Show&Game-re bízni a műsorokat, de úgy tudjuk, egyelőre erről nincsen szó. Ha nem ők, akkor ott van a köztévéhez hű Kálomista Gábor Megafilmje, vagy a rossz emlékű Marslakók Kft., ami a Marslakók című nagyot bukó napi szappanoperát gyártotta, de ezzel az erővel a Zikkurat Kft. is odakerülhet a tűzhöz, bár olyan gyártói bázisa és technikája, amivel egy Dalt el lehetne készíteni, egyik cégnek sincs - míg a Show&Game-nek igen.

A Hung-Ister ékköve egyébként nem A Dal vagy a Magyarország szeretlek!, hanem a SzerencseSzombat, amit a Szerencsejáték RT. rendelt meg a cégtől - 2013-ban 1,6 milliárd forintért, tavaly pedig 1,0007 milliárdért. Hogy az idei évre szóló szerződést mikor írják alá, és kivel, nem tudjuk, csak annyit, hogy a Szerencsejáték RT. "A SzerencseSzombat díszletének, játékkörnyezetének koncepcionális újraalkotása" címmel nyilvános ajánlattételi felhívást írt ki a műsor díszletének újratervezésére, ami magával vonzhatja egy új gyártó cég bevonását is.       

Mint ismert, másfél hete felmondtak a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiumok vezetői, miután állítólag a tulajdonos 180 fokos fordulatot, a kormány és Orbán Viktor támadását várta volna el tőlük. Ezt követően az oligarcha több lapnak, köztük az Indexnek is, gecinek nevezte a miniszterelnököt, és ezzel nagy nyilvánosság előtt szakított a kormánypárttal. Az új magyar médiaháborúról szóló cikkeinket itt olvashatja el.

Ráadásul korábbi információk szerint Orbán Viktor nemrégiben bejelentette a jobboldali sajtó vezetőinek, hogy ezután ne számítsanak nagy állami reklámbevételekre, ugyanis a kormány a  március 15-től új csatornákat indító MTVA-t tekinti ezután elsődleges partnerének.