Az RTL visszavonja a brüsszeli panaszt, ha módosítják a reklámadót

2015.02.26. 07:33 Módosítva: 2015.02.26. 08:19

Az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját - a Népszabadság szerinte ezt mondta Thomas Rabe, a Bertelsmann-csoport vezetője Orbán Viktornak. Mielőtt Thomas Rabe Orbánnal tárgyalt, Guillaume de Posch, az RTL-csoport társ-vezérigazgatója és Andreas Rudas, a Délkelet-Európáért felelős regionális igazgató társaságában találkozott az RTL Klub budapesti igazgatóival. A vezetők találkoztak az RTL Klub Híradójának munkatársaival is, és válaszoltak a riporterek és a szerkesztők kérdéseire.

A Népszabadság szerint a Bertelsmann-csoport vezetői egyértelművé tették, hogy az RTL-csoport nem köt semmilyen háttéralkut a magyar kormánnyal.  Ez azt jelenti, hogy nem változik az RTL Klub híradójának kormánykritikus hangneme sem. A vezetők csak a korábban előkészített megállapodás rögzítésére jöttek Budapestre: ha a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt, és megszünteti az RTL Klub diszkriminációját, akkor az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz tavaly ősszel benyújtott panaszát.

Erős Antónia szerkesztő-műsorvezető és Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója szerdán az Indexnek azt mondta: az RTL Klub híradója nem a reklámadó miatt lett politikusabb, hanem azért, mert a  nézők is egyre inkább a politika felé fordulnak, a kereskedelmi csatorna pedig a nézői igényeket elégíti ki.

Eközben a mai Népszava arról ír, hogy hétfőn megállapodott egymással Lázár János és Andreas Rudas, az RTL-csoport régiós alelnöke arról, hogy a reklámadó csökkentéséért cserébe a csatorna megválik Dirk Gerkens vezérigazgatóval, aki a Fidesz szerint túl jó kapcsolatot ápol a Simicska Lajos érdekeltségeibe tartozó médiumokkal. Gerkenst a Népszava szerint azután mentik fel, hogy a kormány elfogadta a reklámadó módosításáról szóló törvényt.

A hírrel kapcsolatban kerestük Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját, amin sikerül elérni frissítjük a cikket.