Orbán holdudvarával kezd az exorigós oknyomozó portál

D  TT20120614006
2015.02.26. 10:40

A támogatóinak kiküldött tájékoztató szerint a mai naptól lesz éles a Direkt36 oknyomozó portál honlapja. A volt origósokból álló, közösségi finanszírozásból létrehozott oldal több mint 900 támogatótól 8,8 millió forintnyi felajánlást kapott, és hosszú idő után ma jelenik meg az első írásuk a direkt36.hu címen, illetve partneroldalukon, a 444-en.

A közlemény szerint a Direkt36 első cikke azt a témát járja körbe, hogy miközben Orbán Viktor folyamatosan kemény szavakkal bírálja az Európai Uniót, addig a hozzá személyesen kötődő emberek haszonélvezői voltak az uniós fejlesztéseknek. A hírlevélben közölt cikkrészlet szerint Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos és Tiborcz István, Orbán lányának férje is azok közé tartozik, akik cégeiken keresztül komoly profitot szereztek az uniós fejlesztéseknek köszönhetően.

A Direkt36 stábja több hetet töltött kutatómunkával, többek között annak a 300 állami megbízásnak a tanulmányozásával, amit közvetlenül Orbán Viktorhoz kötődő emberek nyertek el. A háttérmunkáról és a cikkről az egyik szerző, Pethő András mesél ebben a videóban.

Hirlevél Videó from Direkt 36 on Vimeo.

A sikeres közösségi finanszírozásnak köszönhetően a Direkt36 stábjához közben csatlakozott Zöldi Blanka is, aki korábban szintén az Origo újságírója volt.