Kedden tárgyalják a reklámadót

2015.02.28. 09:09

Kedden foglalkozik az országgyűlés gazdasági bizottsága a reklámadó kérdésével. A bizottság összehívását Lázár János hivatalos levélben kezdeményezte a reklámadóval kapcsolatos fejlemények miatt. Lázár levele szerint a jelenlegi reklámadó- szabályozás hatályba lépése óta két uniós eljárás indult.

A Népszabadság és a Magyar Nemzet is foglalkozik mai számában a reklámadóval, információik szerint legkésőbb nyárig módosítják a reklámtörvényt, amelynek mértéke 5-6 százalék körüli összeg lehet, és a sávos rendszer eltörlik. Az még kérdéses, hogy a kisebb cégek kapnak -e kedvezmény, nekik ugyanis nagy plusz kiadást jelentene az adó egykulcsossá tétele. A miniszerelnök azonban ragaszkodik a reklámadóból származó hét-nyolc milliárd forintos bevételhez.

Az RTL Klub már korábban jelezte: az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját. A Népszabadság szerint a Bertelsmann-csoport vezetői egyértelművé tették, hogy az RTL-csoport nem köt semmilyen háttéralkut a magyar kormánnyal. Ez azt jelenti, hogy nem változik az RTL Klub híradójának kormánykritikus hangneme sem.

Erős Antónia szerkesztő-műsorvezető és Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója szerdán az Indexnek azt mondta: az RTL Klub híradója nem a reklámadó miatt lett politikusabb, hanem azért, mert a nézők is egyre inkább a politika felé fordulnak, a kereskedelmi csatorna pedig a nézői igényeket elégíti ki.