A brit közmédiát is elérte a rezsicsökkentés szele

2015.03.04. 14:05

A BBC az elmúlt öt év alatt mintegy 30 százalékkal csökkentette legjobban fizetett sztárjai bérét, írja a Guardian. Az évi félmillió fontnál (200 millió forint) is többet keresők száma így már csak 14  korábbi 22 helyett. A 100 000 (40 millió forint) font felett keresők aránya 29 százalékkal csökkent, a BBC teljes bérköltségét pedig sikerült 188 millió fontra csökkenteni az eddigi 221 millióról.

A teljes bérköltségen nemcsak ezért tud spórolni a brit közmédia, hanem azért is, mert pár, rendkívül jól fizetett sztárjuk más médiumhoz igazolt. Távozott például Susanna Reid, a reggeli magazinműsor házigazdája vagy Chris Moyles, a Radio 1 egyik legnépszerűbb DJ-je. A szintén máshová igazoló sztárműsorvezető, Jonathan Ross, évente hatmillió fontot keresett a BBC-ben, most már ezzel a költséggel sem kell számolni. Ross jövedelme miatt a BBC állandó támadások alatt állt egyébként.

A félmilliós klubban Graham Norton talkshow-műsorvezető, a Top Gear legendás főnöke, Jeremy Clarkson, a Radio 2 reggeli műsorának házigazdája,  DJ Chris Evans és az egykori válogatott labdarúgóból  futballkommentátorrá avanzsált Gary Lineker neve a legismertebb. A köztévét átvilágító bizottság jelentéséből pár furcsaság is kiderült.

Tizenöt, véletlenszerűen kiválasztott munkaszerződés áttanulmányozása után a vizsgálók azt tapasztalták, hogy a BBC-n belül felállított fizetési sávok és kategóriák ellenére a bérek csak két esetben nem lépték át az engedélyezett maximumot.