A kiállítás, ami minden Trónok harca-rajongónak kötelező

463066554 10
2015.03.13. 00:49 Módosítva: 2015.03.13. 00:49
A popkultúrának évtizedek óta léteznek olyan szentélyei, ahová a szerencsés fanatikus film- és sorozatrajongók egyszer elzarándokolhatnak. Ilyen például az Alieneket megteremtő H. R. Giger kiállítása, Luke tatuini kunyhója a tunéziai sivatagban vagy George Lucas egykori főhadiszállása, a San Francisco-i Skywalker Ranch. Az ikonikus díszleteket és kellékeket felvonultató szentélyek sorába az HBO egy vándorkiállítással csatlakozott be: a Trónok harca-tárlaton rá lehet ülni a Vastrónra, meg lehet fogdosni a forgatáson használt kellékfegyvereket, sőt a gigantikus jégfal tetejére is felmászhatunk - igaz, utóbbit csak virtuálisan.

Az HBO tévésorozatából ismerős ruhákat és fegyvereket mutatja be a Trónok harca-kiállítás, ahol a fő attrakció természetesen nem lehetett más, csakis a kultszéria legismertebb bútordarabja,

a legyőzött ellenfelek kardjaiból kovácsolt Vastrón.

Ebből rögtön kettőt is kiállítottak a londoni O2-ben, ahol az Indexnek sikerült elkapnia a kiállítást. Hiszen a Trónok harca-fanokról köztudott, hogy fél napot is képesek sorban állni, ha utána fél percig Westeros királyaként villoghatnak a trónon ülve a haverok előtt (pont ez történt nálunk is tavaly ilyenkor az Alleeban).

Megcsodálható, sőt meg is fogdosható

Fejezze le ön is Ned Starkot!

Nem tudom, mennyire volt eredetileg része a kiállításnak az, hogy a tárlaton sétálgató és a Vastrónon pózolásnál a fotózásba is besegítő Ned Stark-jelmezes srácot bárki lefejezhesse egy kiállított karddal, de miután megkértem, hogy asszisztáljon egy ilyen képhez, minden rajongó vérszemet kapott, és ugyanezt akarta tőle:

20150211 092834

A Vastrónon kívül persze rengeteg más érdekességet is bemutat a kiállítás, a westerosi nemesi házak zászlóitól kezdve a három sárkány színes tojásáig. Ezek többsége ráadásul nem bóvli másolat, hanem tényleg olyan kellékek, amik megjárták az HBO-sorozat írországi, izlandi, máltai és horvátországi forgatási helyszíneit (maximum nem pont ugyanezt a ruhát nyűtte el Havas Jon a Fal ostromakor, hanem a jelmezraktárból adták kölcsön a tartalékot a kiállításnak).

Londonban látható volt többek között

  • Ned Stark valyriai acélkardja, a Jég,
  • Arya Stark kedvenc kardja, a Tű,
  • Havas Jon farkasfejes kardja,
  • egy élethű zombifigura a Falon túlról,
  • Daenery Targaryen köldökvillantós uralkodói ruhája,
  • Jaime Lannister aranyból öntött műkeze,
  • a törpe Tyrion Lannister vidám (tehát: fekete) ruhája
  • Stannis Baratheon szívecskés-szarvasos csatavértje,
  • a Havas Jonnal összenőtt fekete Éjjeli Őrség-egyenruha,
  • a Hegy, azaz Gregor Clegane páncélja és sisakja,
  • Oberyn Martell bőrruhája,
  • Oberyn lándzsája, ami akkor volt nála, amikor a Hegy a párbajban kinyomta a szemét,
  • Oberyn szeretőjének, Homoki Ellarának a kedvenc bikinije,
  • valamint a törvénytelen Martell lányok kedvenc fegyverei Tyene tőreitől Nymeria ostoráig (amiket persze majd csak az áprilisban elstartoló új évadban láthatunk)
54f4b7129fffd02c7b5af19c tumblr nj0mx8NTLT1rp2zn0o3 r1 500-1.gif

Szóval csupa olyasmi, amit a Trónok harca-rajongók bármikor kiraknának otthon a tévé és a könyvespolc közé, szobadísznek.

Esetlen, de szerethető interaktivitás 

Egy Trónok harca-kiállításon abszolút magától értődik, hogy az ember beleül a Vastrónba, aztán hősies pózba vágva magát szelfizik egyet a kedvenc westerosi családja címeres lobogójával. Mint minden múzeumban, itt is kint vannak a kordonok meg a tiltó táblák, de remélhetőleg mindenki tudja, hogy a fanatikus rajongók meg fogják tapogatni a szereplők ruháit meg a kétméteres zombifigurát is. 

Egy profi kiállításnak azonban ennél már többet illik nyújtania a XXI. században. Még akkor is, ha egy átlag Trónok harca-fan már attól is összecsinálja magát örömében, ha fotózkodhat egy celebbel, aki hunyorítva majdnem úgy néz ki, mint Sean Bean, miközben a sorozat főcímdala szól a háttérben. A londoni kiállításon ennél azért szerencsére továbbléptek, és a jelmezes teremőrök mellett

bárki kipróbálhatja, milyen érzés
  • meghalni egy sárkány tüzes leheletétől,
  • felliftezni a jeges Fal tetejére a süvítő, hideg szélben

Az előbbi lényegében annyi, hogy egy speciális fal elé állva, vezényszóra kell rémüldöznünk a szemközt lógó sárkányfej láttán, majd némi CGI-utómunkát követően már meg is oszthatjuk a hamuvá égésünket a közösségi oldalakon:

A liftezés viszont már sokkal intenzívebb élményt nyújtott, még úgy is, hogy az ehhez használt virtuális sisak egy olyan technológia, ami fél évszázada folyamatosan megbukik a szórakoztatóiparban, hogy aztán mindig főnixmadárként (vagy ha már Trónok harca: Beric Dondarrionként) támadjon fel újra és újra.

Egy vr-sisak lényege ugye az, hogy ha rárakják az emberre, bármerre forgathatja a fejét, a tökéletes 3D illúzióját kapja. Jelen esetben azt, hogy ott áll annak a gigantikus jégfalnak a tetején, amit a könyvben és a tévésorozatban azért építettek meg, hogy távol tartsák a Hét Királyságtól az örök fagy birodalmának összes vörös hajú amazonját, emberevő barbárját és mamutháton trappoló óriását. Oké, a kütyü grafikai motorja sajnos tényleg a 20 évvel ezelőtti  Dark Forces-videojátékot idézte. De mivel tényleg egy liftszerű cellába kell beállni, amit úgy mozgatnak, mint egy felvonót, és pont akkor kezdenek levegőt fújni, amikor süvítő szél zúg a fülhallgatóban,

a csalás abszolút működik,

úgyhogy nem véletlenül népszerű ez az elem a látogatók körében. 

Oké, de hová viszik London után a forgatási ereklyéket, hogy végre én is láthassam?

Budapestre sajnos biztosan nem jön el idén a Trónok harca-vándorkiállítás (ezt a magyar HBO is megerősítette), mi is Londonban kaptuk el a tárlatot. A széria hazai rajongóinak ezekbe a nagyvárosokba kell majd idén elzarándokolniuk:

  • Stockholm, Kungstradgarden: március 7–11.
  • Tel-Aviv: április 5–9. (a pontos helyszín egyeztetés alatt)
  • Madrid (helyszín és időpont egyeztetés alatt)
  • Berlin (helyszín és időpont egyeztetés alatt)
  • Amszterdam (helyszín és időpont egyeztetés alatt)
  • Párizs (helyszín és időpont egyeztetés alatt)