Női Indiana Jones a Trónok harca újonca

2015.04.26. 17:10
Az HBO legnépszerűbb tévésorozatának áprilisban elstartolt 5. évada egy seregnyi új szereplőt emelt be a Vastrónért folyó, véres küzdelembe. A 4. évad hírhedt párbajjelenetében brutálisan kivégzett Vörös Viperáért legharciasabb lányait, a Homokkígyókat három fiatal színésznő, az ausztrál Keisha Castle-Hughes, a félig szingapúri Jessica Henwick és a félig olasz Rosabell Laurenti Sellers alakítja az eddig kiszivárgott négy epizódban, meglehetősen lelkesen. Utóbbi kettővel Londonban ültünk le interjúzni egy kerekasztal-beszélgetésen.

A sorozat új szereplőinek többsége Dorne-ból jött, Westeros kontinensének legdélebbi részéről, ahol a forró sivatagban minden kő alatt skorpió és mérgeskígyó lapul, vagy egy legalább ugyanennyire veszélyes Martell-fattyú. A haragos Homokkígyók, Obara, Tyene és Nymeria a dorne-i herceg szeretője, Homoki Ellaria segítségével ugynais bosszút akarnak állni a Vastrónt jelenleg bitorló Lannistereken.

De nemcsak azért, mert a Hegy kinyomta Oberyn Martell szemét, halálra ítélve ezzel a királygyilkosnak bélyegzett Tyrion Lannsitert, hanem mert a tévésorozat régmúltjában a Hegy ölte meg Elia Martell hercegnőt, Raeghar Targaryen herceg feleségét, a közönségkedvenc Daenerys Targaryen nagynénjét. Oberyn már ekkor támadást akart indítani az új király, Robert Baratheon és a Lannisterek ellen, de a rangidős dorne-i herceg, Doran Martell úgy döntött, még nem elég erősek a háborúzáshoz, inkább kivárnak.

Már most elvesztette a fonalat, és nem is érti, kik ezek a Xena-jelmezes csajok? Vagy csak túl régen olvasta Martin regényeit, és nem emlékszik, ki kicsoda?

Nyugodjon meg, nincs egyedül. Épp ezért az HBO egy rövid karakterbemutató videót is forgatott a mostohatestvéreket alakító, fiatal színésznőkkel. Íme:

De kik azok a Homokkígyók? Trónok harca-gyorstalpaló

De ki ez a Jessica Yu Li Henwick?

1992-ben született az angliai Surrey-ben. Szingapúri-kínai anyjától örökölt egzotikus vonásai miatt ő volt az első távol-keleti színésznő, aki főszerepet kaphatott egy brit tévésorozatban, a 2009-es Spirit Warriorsban. Óriási Trónok harca-rajongó, az összes regényt olvasta, de legalább ugyanekkora Star Wars-fanatikus is: a Csilalgok háborúja 7. részében, Az ébredő Erőben is láthatjuk majd, de arról, hogy kit alakít, tilos volt beszélnie Lodnonban.

424471717315bd8d499dd1902b016e956e53a23d
Fotó: The Walt Disney Company / Yahoo.com

A Homokkígyók az eredeti regények szerint különböző anyáktól születtek, az HBO showrunnerei, D. B. Weiss és David Benioff viszont egy kicsit egyszerűsítettek a családfán: Tyene Ellaria saját gyereke, és nem egy septáé, pont azért, hogy a néző minél hamarabb megismerje a lányokat, és pár epizód alatt képben legyen, ki kinek a rokona. A Tyene-t alakító Rosabell Laurenti Sellers az újságíróknak is elmondta, honnan lehet megkülönböztetni egymástól a három harcias lányt:

Obara, a legidősebb nővér mindig erőből gázol kerezstül az akadályokon. Nymeria inkább hátrébb megy egy lépést, és megvizsgálja, hogyan oldhatja meg az adott problémát a lehető legkisebb energiabefektetéssel.

És persze saját magáról beszélt a legtöbbet:

Tyene viszont mindig meglapul a háttérben, és váratlanul csap le, csábítással, méreggel vagy a két tőrével. Olyan, mint egy kis kígyó, ugyanakkor legfiatalabb lányként folyamatosan be akarja bizonyítani a nővéreinek, hogy igenis van olyan jó harcos, mint ők.

Rosabell Laurenti Sellers, Keisha Castle-Hughes és Jessica Henwick teljes harci díszben
Rosabell Laurenti Sellers, Keisha Castle-Hughes és Jessica Henwick teljes harci díszben
Fotó: HBO

Jessica Henwick viszont inkább egy vicces sorozathasonlattal mutatta be a Homoki-lányokat:

Pont úgy nézünk ki, mintha középkori díszletek között forgatták volna le a Charlie angyalai sorozatot. Azzal a különbséggel, hogy itt Charlie-t, vagyis az apánkat már megölték.

Sivatag + ostor = női Indiana Jones

A félig brit, félig szingapúri származású színésznő szerint a forgatókönyv kifejezetten végig ügyesen játszik azzal, hogy három különböző életkorú és temperamentumú lány kénytelen együtt harcolni a sivatagban a közös ügyért. Ő maga pedig különösen jól át tudta érezni Nymeria helyzetét, mivel szintén középső gyerekként nőtt fel. És bár a kaszkadőrökkel közös felkészítő edzésekre is rendszeresen együtt, egy nagy családként jártak, neki sokkal többet kellett gyakorlatokra az akciójelenetekhez. Míg Rosabellnek a két tőrével elég volt két hétig gyakorolni, Jessicának már tavaly tavasszal elkezdődtek a tréningjei, holott a harci jeleneteit csak októberben vették fel. 

Fél évet töltöttem gyakorlással Belfastban a koreográfussal Paul Shapcott-tal, mert a fegyverem egy gyönyörű, bronzmarkolatú ostor, ami legalább olyan veszélyes a forgatójára, mint az ellenségere.

A húgát alakító Sellers rögtön el is magyarázta, miért:

Nagyon nehéz volt megszokni az ostort, mert minden pattintáskor olyan hangot ad ki, mint egy pisztolydördülés. Mindenki akaratlanul is összerezzent, amikor meghallotta, ezzel pedig elrontotta volna ezzel az egész jelenetet.

A rengeteg ruhapróba viszont még a harcoknál is jobb volt,

Honnan is kéne ismernem Rosabell Laurenti Sellerst?

MV5BMTQ4NTAzMDU4N15BMl5BanBnXkFtZTgwNDE3MjI5NDE@. V1  SX1136 SY8
Fotó: Franziska Krug / Getty Images

Például az olasz filmekből és tévésorozatokból. A 19 éves Sellers ugyanis a kaliforniai Santa Monicában született ugyan, de az olasz származású apja miatt már gyerekkorában Rómába költözött. Első színházi szerepét 8 évesen kapta, 14 évesen pedig már Rachel Weisszel és Monica Belluccival játszott együtt A leleplezőben. Jessica Henwickkel ellentétben viszont nem volt fanatikus Trónok-harca rajongó a forgatást megelőzően:

Semmit sem tudtam a Trónok harcáról, de úgy voltam vele, hogy egy vagány lány, aki két tőrrel harcol, nem lehet rossz szerep. Aztán amikor megkaptam a forgatókönyvet, gyorsan megnéztem az első két évadot, és teljesen rákattantam.

és ezt mindkét színésznő többször is kihangsúlyozta. Jessica Henwick különösen szeretett jelmezeket felpróbálni, akár a munkaidején túl is. Akár másokét is, mivel hatalmas Trónok harca-rajongó, a sorozatbéli ruhái pedig inkább praktikusak voltak, semmint díszesek. Emiatt egyszer bajba is került a horvátországi forgatáson:

Az öltöztető, Michelle Maxwell is rám szólt, hogy óvatosan piszkáljam a jelmezeket, mert van, amiből csak egyetlen egy van. Mint abból a szép gyűrűből is, amit azonnal felpróbáltam, amikor Michelle már nem volt a közelben. Természetesen elejtettem, és a gyűrű beleesett a tengerbe.

Így a nap hátralévő részét búvárkodással kellett töltenie. A Dorne-ban játszódó jelenetekhez viszont Sevillába utaztak, mert az ottani mór stílusú épületek hasonlítottak leginkább a regénybéli Napdárdára és a többi dél-westerosi városra. Rosabell a spanyolországi forgatást évezte a legjobban:

Jó volt az idő, gyönyörű a táj, finomak az ételek és kedvesek az emberek. És még a palotakertekbe is bemehettünk soron kívül, amikor már nem özönlöttek mindenhonnan a turisták.

De persze Jessica is imádta Sevillát:

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer pávák között fogok meditálni egy medence mellett. És közben azon nevetek, hogy a nővérünket, Obarát alakító Keisha Castle-Hughes mennyire retteg a madaraktól.

De fel tudják dolgozni a lányok a Trónok harcaával nyakukba szakadt sikert?

Mindig nagy kérdés, hogy az újonnan csatlakozott szereplőket mennyire fogadja be könnyen a már évek óta együtt dolgozó csapat, a rajongókról nem is beszélve. Jessica Henwick csak reméli, hogy a nézők szeretni fogják a Homokkígyókat, és nem szidják majd őket a rajongói fórumokon:

Ott mindig az a téma, miért hozott be George R. R. Martin megint új karaktereket, ahelyett, hogy végre rendesen megírta volna, mi lett Havas Jonnal.

Rosabell viszont sokkal optimistább:

Ha abból indulunk ki, hogy Oberyn halálát mennyire sajnálták a nézők, akkor szerintem minket is kedvelni fognak.

Azt viszont már most érzi a mindössze 19 éves színésznő, hogy a Trónok harcával örökre megváltozik az élete:

Valószínűleg ez volt az utolsó olyan évünk, amikor a díszletben mászkáló újságírók nem kérdeznek tőlünk semmit, mert nem tudták, kik vagyunk. És többé a nagyvárosok piacterein sem mászkálhatunk úgy, hogy ne ismernének fel minket a rajongók.

Persze ezt egyáltalán nem bánja:

Már most az 5. rész fordulatai miatt nyaggat az összes barátom, és a távoli ismerősök is. Mindent tudni akarnak! Milyen a díszlet? Hogyan csinálták meg a sorozatban a 423. oldal? Most tudatosult csak bennem igazán, milyen óriási a Trónok harca-őrület.

És hogy mit hoz a jövő? Gondolatban a legrosszabbra is felkészült:

Rengeteget agyaltunk arról, mi lesz a Trónok harca legvége, ki fog addigra meghalni. Arra jutottunk, hogy természetesen jó lenne, ha a három fattyú lány ülhetne a végén a Vastrónra, de valószínűleg a sorozat jellegéből adódóan nem így lesz.

A Trónok harca a magyar HBO-n és az HBO GO-n is az amerikai HBO-val azonos időben, eredeti nyelven látható: hétfőnként hajnali 3 órától, esti ismétlésekkel.