Otthonában lőttek agyon egy iraki újságírót

2015.05.07. 16:15

Bagdadi otthonában lőttek agyon egy iraki, közismerten világi nézeteket valló újságírót - számolt be róla csütörtökön az áldozat apja és egy szólásszabadságért küzdő szervezet - adta hírül az MTI.

Ráed al-Dzsuburit ismeretlenek kedden mellkason lőtték az iraki főváros Kadisszíja negyedében lévő otthonában - tájékoztatott Ziád al-Adzsili, az iraki médiaszabadság megfigyelőközpontjának a munkatársa.

A gyilkosság indítékai egyelőre nem világosak, mindenesetre al-Dzsuburi munkatársai és al-Adzsili úgy vélték, a meggyilkolt újságíró tudta, hogy élete veszélyben forog. Al-Dzsuburi nemrég ugyanis megadta a megfigyelőközpont telefonszámát barátainak, arra az esetre, ha vele bármi történne. Al-Dzsuburi az al-Rasíd iraki televízió egyik műsorát vezette, gyakran bírálta a politikusokat, akik szerinte a közel-keleti ország biztonsági és gazdasági problémáinak okozói.

Az iraki biztonsági erők egyik szóvivője az Irakija nevű állami televíziónak úgy nyilatkozott, az előzetes vizsgálat öngyilkosságra utal. Ezt a felvetést al-Dzsuburi apja azonnal visszautasította.

Irakban gyakoriak az újságírókat érő fenyegetések. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorcsoport a média több munkatársát megölte, megsebesítette vagy elrabolta azóta, hogy tavaly júniusban villámhadjáratában jelentős iraki területeket hajtott uralma alá. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtószervezet, amely együttműködik az iraki médiaszabadság megfigyelőközpontjával, arra mutatott rá, hogy az újságírókat érő fenyegetések politikai természetűek is lehetnek. "Amíg Irakban burjánzik az erőszak és a büntetlenség, az újságírókat zaklatni fogják azok, akik nem fogadják el a kritikát, és nem riadnak vissza az önbíráskodástól" - közölte az RSF. A szervezetnek a sajtószabadság állapotáról készített, 180 országot magába foglaló nemzetközi listáján Irak a 156. helyen áll.

Múlt héten Ukrajnában is meggyilkoltak két újságírót.