Újra magyar táncosoknak tapsolt fél Anglia

2015.05.14. 12:55

A hétvégén ismét magyar előadókat ünnepelt Anglia: a Britain's Got More Talent című Britain's Got Talent-kísérőműsorban a nézők mellett a zsűri is állva tapsolta a Fricska Táncegyüttest. Köztük természetesen az a Simon Cowell is, aki pár éve produceri szárnyai alá vette a 2013-as Britain's Got Talent magyar győzteseit, az Attraction árnyszínház tagjait. Azóta mindenki a Fricska táncosaival akar interjúzni – mi is csak Békéscsabán értük utol telefonon a csapatot, ahol már az esti Orient-előadásukra készültek.

A Fricska egyébként már tavaly is nagyot futott a hazai médiában. Akkor azzal kerültek be a hírekbe, hogy megdöntötték az ír néptánckirály, Michael Flatley rekordját: hat másodperces váltásban, két perc alatt 3937 dobbantást és csapást hoztak össze, a legjobb másodpercben ráadásul 41-et (Flatley korábban csak 35-ször tudta egy másodperc alatt a padlóhoz csapni a sarkát).

De miért csak most hallok a Fricskáról? Kik a tagok, és mit csináltak eddig?

A Fricska Táncegyüttes nevű formáció 7 éve alakult meg, de a három tag már gyerekként a Gödöllő Táncegyüttesben is ismerte egymást.

Együtt lógtunk az iskolából, együtt buliztunk, most pedig már együtt dolgozunk, teljesen össze vagyunk nőve.

A fellépések mellett a Corvinus Egyetemen tanuló Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence testvérek, akik az apjuktól, a Jászsági Csángó Fesztivál alapítójától, Papp Imrétől örökölték a néptánc iránti szeretetet. A harmadik csapattag apai ágon viszont félig egyiptomi, ami már régen is vicces szituációkat szült:

Gyerekkoromban egyszer egy előadásunk után a gödöllői polgármester, Dr. Gémesi György is pohárköszöntőt mondott egy fogadáson, és arról kezdett beszélni, mennyire jó, hogy a mai fiatalok továbbviszik a népi hagyományokat és kultúrát. Ezután rám mutatott, hogy itt ez a szép magyar gyerek is, gyorsan menjek fel a színpadra és mondjam a nevem a mikrofonba. Bemondtam: Moussa Ahmed.

Azóta pedig már Moussa Ahmed a Gödöllő Táncegyüttes vezetője:

Jó érzés azt a táncegyüttest művészeti igazgatóként vezetni, ahol annak idején gyerekként én is kezdtem.

De honnan jött a Fricska név?

A Fricskát mint nevet itt jó értelemben kell venni: a tánccsoport műsora ugyanis leginkább azok felé fricska, akik szerint a magyar néptánc valami ciki, magyarkodó dolog, ami a XXI. században már senkit sem érdekel. A háromtagú formáció pont ennek az ellenkezőjét akarja bebizonyítani, illetve magával a műfajjal is viccelődik abban az értelemben, hogy az autentikus néptáncot például a show kedvéért focimezben ropja.

A Britain's Got More Talentben bemutatott produkciójukat a hétvége óta már majdnem 800 ezren megnézték, és már az Attraction is gratulált nekik a Facebookon. A Fricska tagjai ezt tőlünk hallották először:

Nagyon jól esnek az ilyen visszajelzések. De ez nemcsak a hármunk sikere, hanem Gödöllőé és egész Magyarországé is. Úgyhogy nem állunk le, folyamatosan gyakorlunk, és nyomjuk tovább ezerrel.

Mivel a csapat négy igen szavazatot kapott a zsűritől, minimum egy adásban még benne lesznek, ám a továbbjutásukról a szigorú szerződésük miatt már nem beszélhettek.

Annyit viszont elárultak, hogy a hétvégén adásba került anyagot több ezer fős nézősereg előtt vették fel a Dominion Theatre-ben, pár saroknyira a British Museumtól. A tánccsapat egyik tagja, Papp Gergely Bálint azt is elmesélte, hogy néhány vígjátékba illő fatális baki miatt majdnem kimaradtak a tehetségkutató selejtezőjéből:

Kalandos úton jutottunk ki. Az utolsó pillanatban, háromszoros áron vettük meg a repülőjegyeket, lekéstünk az online csekkolásról, és nem fogadták el kézipoggyásznak a csomagunkat.

A londoni vendégszereplés ráadásul az egész napjukat elvitte. Reggel 8-tól majdnem éjfélig tartott a kinti munka, ami fárasztó volt, de óriási élményt adott a csapatnak:

Az már nem volt benne a videóban, hogy a produkciónk után az egyik zsűritag, David Walliams megszakította a felvételt, felállt, begombolta a zakóját, és felsétált hozzánk, hogy személyesen is gratulálhasson.

London, Békéscsaba, Párizs, Isztambul

A Fricska Táncegyüttes a Britain's Got Talent végeredményétől függetlenül jelenleg azon dolgozik, hogy idővel egy olyan nemzetközi szinten is elismert műsort tudjanak összehozni, mint amilyennel Michael Flatley híres lett.

Újra divatossá szeretnénk tenni a magyar néptáncot, mert van benne annyi energia és szépség, amit a mai fiatal generáció is értékelhet.

Jó úton haladnak efelé, mert már az elmúlt napokban is kaptak új felkéréseket, pedig már így is tele van a naptáruk. Simon Cowell ugyan még nem szervezett nekik Las Vegas-i turnét, de májustól egészen az év végéig Békéscsabán, Budapesten, később pedig Pécsett, Gödöllőn és Szarvason is fellépnek az Orient című darabbal, amit majd egy-egy párizsi, isztambuli és szarajevói előadás is követ.

Bármi is lesz az eredménye a Britain's Got Talentnek, a Fricska Táncegyüttes már most is elégedett. Az egymillió letöltésig menetelő videójuk már most hatalmas reklámot csinált a magyar néptáncnak és a Kárpát-medencének:

Ha a videónk után csak egyetlen gyerek úgy dönt, hogy meg akar tanulni táncolni, már azért az egy új emberért megérte megcsinálni.