Rupert Murdoch a fiaira hagyná a 21st Century Foxot

2015.06.12. 13:57

Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás, a News Corporation elnök-vezérigazgatója arra készül, hogy fiaira bízza a 21st Century Fox vezetését - írja aaz mti. Apja vezérigazgatói posztját James Murdoch veszi át a 21st Century Foxnál, fivére, Lachlan ügyvezető társelnöki megbízást kap. A 84 esztendős Rupert Murdoch ügyvezető elnökként marad a cégben, és továbbra is ő mondja majd ki az utolsó szót a döntéseknél.

 A 42 éves James Murdoch jelenleg éppen ügyvezető igazgató a Foxnál, előtte a brit műholdas műsorszórónál, a BSkyB cégnél dolgozott.  Lachlan ügyvezető társelnökként gyakorlatilag James főnöke lesz. A BBC elemzője szerint a változásokkal befejeződhet James Murdoch reputációjának helyreállítása, mivel a News Corporation európai és ázsiai vezetőjeként belekeveredett a News of the World telefonlehallgatási botrányába. Emellett úgy tűnik, Rupert Murdoch visszavonulása után Lachlan lesz a legnagyobb befolyással bíró Murdoch.

  A 21st Century Fox szórakoztatóipari vállalatot két évvel ezelőtt hozták létre, fennhatósága alá tartoznak a Fox hollywoodi stúdiói és tévés üzletága.  Az elmúlt negyedévben a cég 975 millió dolláros nettó árbevételt jelentett, a News Corp pedig, amelyhez a Wall Street Journal, a The Times és a The Sun tartozik, 23 millió dolláros profitot hozott.