Drukkolunk, hogy a végén Daenerys üljön a Vastrónra

tumblr mkld2hSDiK1qz9qooo2 1280
2015.06.14. 23:43
Emilia Clarke, Kit Harington, valamint a Homokkígyókat alakító fiatal színésznők, Jessica Henwick és Rosabell Laurenti Sellers után a Trónok harca tévésorozat két veterán szereplőjével ültünk le interjúzni az HBO kerekasztal-beszélgetésén. A bukott westerosi lovagot, Ser Jorah Mormontot alakító Iain Glen már a kezdetektől fogva Daenerys mellett állt a Vastrónért vívott harcban, Nathalie Emmanuel pedig ugyan csak 2013-ban csatlakozott az egyre gyarapodó essosi kompániához, de az ötödik évadra már a rabszolga-felszabadító sárkánykirálynő egyik legfontosabb tanácsadója lett, így volt miről mesélniük. Íme az utolsó londoni interjú, az ötödik évad fináléja elé.

De honnan olyan ismerős ez a Ser Jorah?

tumblr n7iib4nFps1r1pxrwo1 500
Fotó: HBO

Iain Glen 1961-ben született, népszerű skót színházi színész, akit a 80-as évek óta a legkülönfélébb tévés és mozifilmes szerepekre kérnek fel. Az 1990-es Silent Screamért egy brit díj mellé a berlini Ezüstmedvét is megkapta, de a művészfilmek mellett olyan népszerű produkciókban is láthattuk, mint a Kaptár-széria, a Tomb Raider 2, a Mennyei királyság vagy a Downton Abbey.

Ser Jorah Mormontnak szólna az első kérdés: milyen érzés volt veterán Trónok harca-szereplőként visszatérni a sorozatba? Az első rész óta benne van, nem túl fárasztó munka ez öt éven át?

Ha arra gondolsz, hogy nem válik-e monotonná vagy unalmassá ennyi évadon át alakítani ugyanazt a karaktert, akkor a válaszom egyértelműen nem. A Trónok harca történetszálai nagyon gyorsan és dinamikusan változnak, és minden évad elején megtiszteltetésnek érezhetik a színészek, hogy visszajöhetnek, hiszen a forgatókönyvírók bármikor megölhetik őket egy váratlan húzással. A negyedik évad végén például könnyen tűnhetett úgy, hogy Ser Jorah Mormontra többet már nem lesz szükség a sorozatban, aztán most mégis itt vagyok.

tumblr mkl95jn1o11qd1agyo1 500.gif
Fotó: HBO

És hogy fárasztó-e? Egyáltalán nem. A Trónok harca-forgatások a legtöbb színésznek nagyjából 25-30 napig tartanak egy évben, így az egyes évadok között nyugodtan el tudunk menni más produkciókhoz, ahol teljesen más szerepeket játszhatunk. Így nekünk ez a pár hét szinte nyaralás, a stáb nagyobbik része viszont sokkal több időt, akár hónapokat is eltölt a Trónok harcával, hogy az első próbáktól a kész epizódokig minden időben meglegyen. Ez elképesztő méretű koordinációt igényel, minden elismerésem a producereknek, akik szinte már hozzáragadtak ehhez a sorozathoz.

Mi lesz Ser Jorah további sorsa?

Megpróbál valamit kezdeni a hirtelen kapott szabadsággal, és olyasmit lépni, amivel újra visszaszerezheti a sárkányok anyjának bizalmát. De ez egy borzasztó nehéz és hosszú út lesz, ami teljesen más, mint a karakter eddigi életútja. Épp ezért szerettem csinálni: korábban számomra ismeretlen szereplőkkel kerültem interakcióba, olyan karakterekkel kerültünk egymás mellé, akik teljesem más világban töltötték az előző 4 évadot. Jó volt ez a kis változatosság, és remélem, a nézőknek is tetszeni fog. Alig várom, hogy az új felállás szerint kezdjenek el találgatni, ki fog a történet végén a Vastrónra ülni. Pláne úgy, hogy a sorozat már az alternatív változata lett a regényeknek, és senki nem lehet biztos semmiben. Daenerys egyébként szerintem egyértelműen a legjobb választás lenne a Vastrónra.

Az újabb évadokra egyre több pénzt adott az HBO. Lehetett ezt a forgatás alatt is érezni?

Bizonyos szempontból igen. Az épített díszletek sokkal alaposabban ki lettek dolgozva, a csatajelenetek pedig látványosabbak lettek. Minden sokkal kiszámíthatóbb, gördülékenyebb lett. Már nem kell kérdésekkel ostromolnunk a stáb vezetőit, mert felhalmozódott egy óriási tudásanyag a szereplőkről, óriási jelmez- és a kelléktára van a produkciónak. Ráadásul az ötödik évadban az új szereplők mellett olyan új forgatási helyszínek is bekerültek a képbe, amelyek teljesen különböznek az eddig látott horvát tengerparti vagy erdős írországi látképtől. Ezeket a dolgokat mindig nagyon jó érzés felfedezni, főleg úgy, hogy ez a sorozat a szemünk előtt vált az évek során egyre népszerűbbé.

Elolvasta George R. R. Martin regényeit a forgatás előtt vagy közben?

Sosem voltam az a kimondott fantasy rajongó. A sorozatba is úgy kerültem bele, hogy az ügynököm szólt, menjek el a meghallgatásra. Az elején még nem is tudtam, hogy a Trónok harca majd ekkora közönségsiker lesz. Egyszerűen csak tettem a dolgomat színészként, megcsináltam, amit kértek, ugyanúgy, mint az összes többi filmemben korábban. Aztán az első kötetet végül elolvastam, mert kíváncsi voltam, mennyire hasonlít a tévésorozatra vagy tér el tőle. Érdekes volt látni, hogy az első évadnál a könyv szinte egy az egyben visszaköszönt a képernyőn, később viszont az évek során egyre inkább elkanyarodott a történet az eredetitől. Ez a kiszámíthatatlanság szerintem jó, ráadásul így a könyvek rajongói alternatív eseményeket ismerhetnek meg a sorozatból, a sorozatrajongók pedig plusz információhoz juthatnak a könyvekből. A produkció körüli titkolózás ráadásul mindenkiere kihat: mi, színészek is csak rövid kivonatokat, szinopszisokat kapunk arról, mi lesz a karaktereinkkel a jövőben.

Öt évadnyi Trónok harca-forgatás alatt megszerette azért a fantasy műfajt?

Szerintem nem is olyan fontos, hogy a Trónok harca fantasy környezetben játszódik, és vannak benne természetfeletti dolgok, például egy nő megszül három sárkányt. Természetesen én is mindig elámulok, amikor meglátom a forgatáson a grandiózus díszleteket, de ebben a sorozatban inkább az tetszik, hogy végig a karaktereken van a hangsúly. Ki mit tervezget? Ki kivel lép szövetségre, és ki az ellensége? Az egész olyan, mint egy valóságshow, csak középkori környezetben.

Trónok harca 5. évad

Nathalie, te karakteredet szinte mindenki úgy ismeri, mint a tolmácslányt, akit Szürke Féreg meglesett fürdés közben a vízparton, holott ilyen rész a könyvekben nem is volt. Ők ketten össze fognak jönni?

Nem ez az afrofrizurás lány volt a Halálos iramban 7-ben?

Nathalie Emmanuel, a dominikai és Saint Lucia-i felmenőkkel rendelkező, 25 éves brit színésznő a Trónok harca előtt jóformán ismeretlen volt, hiszen csak a Hollyoaks című sorozat rajongói láthatták a tévében. Az HBO legnépszerűbb produkciója viszont sok fiatal kollégájához hasonlóan neki is meghozta a világhírt: a Halálos iramban 7 után az Útvesztő 2 című posztnukleáris tinifilmben is főszerepet kapott. A többi Trónok harca-stábtag mellett már őt is kétszer jelölték a színészek céhének SAG-díjára, de eddig még egyszer sem kapta meg.

Csak annyit mondhatok, hogy Missandei és Szürke Féreg kapcsolata egyre érdekesebb lesz az új évad során. Kíváncsiak egymásra, ez egyértelműen látszott eddig is, és bizonyos vonzalom ki is alakul közöttük, amit nehezen kezelnek, hiszen mindketten most először éreznek ilyet valaki iránt. Missandeinek azonban sokkal fontosabb, hogy mindenben támogassa Daeneryst. Az ötödik évadban ráadásul rá kell döbbennie, hogy a sárkánykirálynő néha a személyes érdekeit tartja a legfontosabbnak, és már nem mindig a nagyobb jó vagy a népe nevében cselekszik. Missandeit emellett az is nagyon feszélyezi, hogy felszabadított rabszolgaként kell tanácsokat adnia egy uralkodónőnek, hiszen ahol felnőtt, ott egy rabszolga véleménye senkit sem érdekelt, főleg nem egy nemesi család sarját.

Szerinted ki fog a végén Vastrónra ülni?

Erre nagyon nehéz válaszolni. A Trónok harca története nagyon csavaros, és nem az dönti el a Hét Királyság sorsát, hogy melyik szereplőt kedvelik a legjobban a nézők. A sorozat kezdettől fogva arról szólt, hogy a hatalmat ugyanolyan gyorsan el lehet veszíteni, mint ahogyan megszerezték. Itt van Daenerys példája, aki a semmiből jött, nagyon hamar nagyon erős lett, de sosem lehet tudni, mi lesz vele, meg tudja-e tartani a hatalmát. És a Vastrón is elég távoli dolog a számára, bár természetesen én magam is azért drukkolok, hogy ő szerezze meg a végén. De ki tudja, lehet, hogy meg sem élik a karaktereink a történet végét.

Olvastad a könyveket?

Érdekes, hogy nálam ez korábban teljesen kimaradt, valahogy könyvben és filmben is elkerült eddig ez az egész lovagos-sárkányos műfaj. Magát a sorozatot is csak azért kezdtem el nézni az első évad elindulásakor, mert az egyik barátom szerepelt benne, és megígértem neki, hogy belenézek valamikor. Viszont már rögtön az első rész után Trónok harca-függő lettem. Végig Sean Beannek drukkoltam, aztán amikor meghalt szegény, gyorsan elolvastam az első kötetet, és azóta sorban a többit is. Soha korábban nem lelkesedtem még semmiért annyira, mint Martin könyveiéért. Amikor az ügynököm naivan szólt, hogy érdekelne-e egy szerep valami Trónok harca című sorozatban, azonnal felhívtam hogy, persze!

Szerepelsz a Halálos iramban 7-ben is. De más produkciók tudnak olyan izgalmasak lenni, mint a Trónok harca?

Mindenképpen más élmény ebben a sorozatban dolgozni, mert a Trónok harca egy nagyon egyedi produkció, egyedi szereplőkkel és helyszínekkel, ahol mindig meghitt és családias a hangulat a forgatáson. Természetesen mindig örülök, ha megkapok egy újabb szerepet, de közben már alig várom, hogy szóljanak: kezdődik a Trónok harca újabb évadának forgatása. Olyankor, mindig úgy érzem egy kicsit, mintha hazajönnék.

A Trónok harca a magyar HBO-n és az HBO GO-n is az amerikai HBO-val azonos időben, eredeti nyelven látható: hétfőnként hajnali 3 órától, esti ismétlésekkel.