14 millióra büntette a Médiatanács a TV2-t az Éden Hotel miatt

2015.06.24. 15:26

Emberi méltósághoz való jog, valamint a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tilalmazó rendelkezések megsértése miatt 14 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t az Éden Hotelben látott erőszakoskodó jelenet miatt.

A jogsértésekről szóló közleményt három napon belül kell közzétennie a csatornának, méghozzá abban a műsorsávban, ahol annak idején az Éden Hotel futott. A közleményt összesen kétszer kell levetítenie a tévécsatornának, a TV2 honlapjának nyitóoldalán pedig legalább egy hétig kell látszódnia.

eden hotel740
Fotó: TV2

Az NMHH közleménye kiemelte, hogy a kiskorúak védelmére vonatkozó előírások teljesülését a hatóság nem vizsgálhatta, mert azt a jogalkalmazási ellentmondások  elkerülése érdekében kizárólag olyan műsortartalmaknál lehet vizsgálni, amelyeket a megfelelő szabályok betartásával jogszerűen közzé lehet tenni;

a szóban forgó Éden Hotel műsorszám tartalmát viszont eleve tilos lett volna vetíteni.

Ehhez hasonló bírságot legutóbb a Class FM kapott a Morning Show miatt, amelyben az ELTE gólyatáborában megerőszakolt lányon szórakoztak Sebestyén Balázsék. Túl hangos reklámok miatt az ATV 240 ezer forintot bírságot kapott – múlt héten hasonlóan járt a Sport1 és a Sport2 is.