Akár telefonon is elérhető, mégis elfogatóparancsot adtak ki az MTVA egyik munkatársa ellen

2015.06.25. 16:04

Az Átlátszó.hu még 2013-ban írta meg, hogy feljelenti a rendőrségen (PDF) az MTVA-t közérdekű adatok eltitkolásának bűncselekménye miatt. A dolog előzménye a Marslakók-ügy: jogerős bírósági ítélet mondja ki, hogy a kért adatok a nyilvánosságra tartoznak, az MTVA mégsem volt hajlandó nyilvánosságra hozni őket. Az Átlátszó már akkor is megírta, hogy a Btk. értelmében akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, aki jogerős ítélet ellenére nem hozza nyilvánosságra az adatokat.

A rendőrség két évig tologatta a feljelentést, két év után most jött egy határozat, hogy nem találják az általuk gyanúsított embert, ezért felfüggesztik a nyomozást, az MTVA munkatársa ellen pedig elfogatóparancsot adnak ki. Bár az MTVA azóta kiadta a kért adatokat, nyomozni a rendőrségnek hivatalból muszáj, hiszen a törvénysértés megtörént. 

indoklas
Fotó: atlatszo.tumblr.com

Ez súlyosan hangzik, de nem teljesen felel meg a valóságnak, hiszen az említett munkatársat, mint azt elmondták, maga az Átlátszó is el tudta érni telefon. Az is kiderült, hogy a rendőrség a gyanúsítottat soha nem is kereste, ő nem is tudott az egész ügyről. Nem tartózkodik tehát ismeretlen helyen, és két hét múlva önkéntes vallomást tesz az ügyben. Az Átlátszó szerint egyébként elég furcsa, hogy " A nyomozást felfüggesztő határozatban nem az MTVA vezetőjét vagy egyéb érdemi döntéshozóját nevezik meg gyanúsítottként, vagyis az ítélet végrehajtásának elmaradásáért felelősként."

Az Átlátszó még 2012 augusztusában kérte ki a több százmillió forintba kerülő Marslakók című napi szappanoperával összefüggésben a Marslakók Produkciós Kft. számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját, továbbá a kft. által kibocsátott számlákat. Szerették volna megismerni a műsorgyártás megszüntetéséről szóló szerződést is. Az MTVA az adatigénylésüket válaszra sem méltatta. Ezután indítottak pert, amit előbb első, most pedig másodfokon is megnyertek. Az adatokat a feljelentés utn az MTVA azonnal elküldte.