Nem vonatkozna a közbeszerzési törvény a közmédiára

2015.06.30. 18:57 Módosítva: 2015.06.30. 18:58
Azt vennének ezentúl, amit csak akarnak, attól, akitől csak akarnak. A műsorok és az azok gyártásához szükséges eszközök is mentességet kapnának. Még a tárca sem támogatta a fideszesek módosítóját, de az simán átment a költségvetési bizottságon.

Két területen is kivenné a közbeszerzési törvény hatálya alól a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) a parlament költségvetési bizottsága, a törvényjavaslathoz benyújtott bizottsági módosító indítványában, írja az MTI.

A kormánypárti képviselők által támogatott módosításokat keddi ülésén fogadta el a bizottság.

  • Az első kivétel az MTVA által beszerzett, illetve az alaptól rendelt audiovizuális vagy rádiós műsorszámok előállítására, illetve az alaptól rendelt ilyen szolgáltatásokra és műsoridőre vonatkozik. Vagyis gyakorlatilag minden műsorra.
  • A második kivétel az MTVA - továbbá a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. - által, a médiatartalmak előállításához szükséges eszközökre és szolgáltatásokra terjed ki. Vagyis gyakorlatilag mindenre, amivel a műsorokat csinálják.

 Az MSZP-s Burány Sándor bizottsági elnök szerint ezeket a módosítókat a Fidesz nyújtotta be. 

Az előterjesztőt képviselő Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség közbeszerzési szabályozási főosztályának főosztályvezető helyettese - a tárcája nevében - azonban nem támogatta a módosításokat, mert a tárca nem látja indokoltnak a kivételeket. Kéri azt is hozzátette, ez csak egy "elsőkörös vélemény".

A bizottság kormánypárti tagjai 10 igen szavazatával, míg az ellenzéki tagok 4 nem szavazatával a módosítások az Országgyűlés elé kerülnek.