Az M4 nézettségét nem kell kozmetikázni

2015.07.22. 11:30 Módosítva: 2015.07.22. 11:30
Elindult a köztévé legújabb vállalkozása, az egyelőre nyolcmilliárd forintba kerülő M4, azaz Nemzeti Sporttévé, a nézettsége meg olyan jól sikerült az első hétvégén, hogy azon semmit nem kell kozmetikázni, sőt, akár ki lehet tenni a vitrinbe is.

Mivel a köztévéről van szó, a nézettségi sajtóközleménybe persze hogy becsempészték a Nagy Számot is, szombaton 1 millió 371 ezer, vasárnap 1 millió 416 ezer fő kapcsolt legalább egy percre az M4 Sportra, írják, ami nevetséges - ha az RTL Klub vagy a TV2 olyen közleményt adna ki, hogy legalább 13 millió ember kapcsolt oda a műsorukra egy szombati napon, a Nemzeti Hírtévé valamelyik leágazása lenne a legjobban felháborodva. Ezt a számot nem szokás közölni, mert nem tükröz semmit, csak akkor érdemes megemlíteni, ha az adott csatorna a mérvadó mérésekben nem tud eredményt felmutatni.

Márpedig az M4 Sport a hétvégét tekintve a teljes lakosságban 3,2 százalékos közönségarányt ért el, amivel hatodik lett a nézettségi versenyben, főműsoridőben, azaz 18:30 és 22 óra között szombaton 4,8 százalékot ért el (5. hely), vasárnap pedig 5,5 százalékot, ami a negyedik helyre volt elég. A legnézettebb műsoruk a vasárnap 17:55-től kezdődő NB1-es közvetítés lett 263 000 fős nézettséggel és 8,1 százalékos közönségaránnyal, ami egy sporttelevízió esetében komoly eredménynek mondható - igaz, az, hogy a szolgáltatók kötelező jelleggel továbbítják, és az első pár programhely egyikére teszik be, szintén felsőbb nyomásra, sokat segít a számokon.

Ami a heti nézettséget illeti, meglepetés nincsen, a Barátok közt hegemóniáját csak az RTL Klub saját műsorai veszélyeztetik, a Dr. Csont például kis híjén elkapta, de jól muzsikált a Szulejmán és az Éjjel.nappal Budapest is. A 18-49-es korosztályban a hét 30 legnézettebb műsora között 28-at az RTL adott, egyet a Cool, és egyet, a 30. helyen, a TV2. A hírműsorukat. A teljes lakosság körében, azaz ha a 49 évnél idősebbeket is számoljuk (a 18 alattiak már nem néznek tévét kimutatható mértékben), a TV2 jobban áll, 30-ból hat műsort is ők adnak az RTL 25 programja mellé. Itt is a Barátok közt vezet, jóhogy.

Az M4 Sport legnézettebb műsora, a már említett FTC-Haladás meccs a maga 8,1 százalékos közönségarányával a hét ötven legnézettebb műsora közé sem fért be, nem úgy, mint a Duna TV-n vetített Hegyi doktor, ami 541 000 nézővel és 13,7 százalékos közönségaránnyal a 35. helyre futott be. A napi elemzésekből egyébként az is kiderül hogy a Duna TV vasárnap este, a neveletlen hercegnő 2. részével kis híján a legnézettebb tévé volt főműsoridőben, 11,8 százalékos közönségarányát a teljes lakosságban csak az RTL Vizesnyolcas című filmje verte (13,8 százalék).