Nézőpont: Orbán beszélt legtöbbször a híradókban

2015.07.23. 16:04

A Nézőpont Intézet hat csatorna (TV2, RTL Klub, M1, HírTV, ATV és Echo TV) esti híradóit vizsgálta 2015 második negyedévében. A felsorolásból hiányzik a DunaTV, a köztévé struktúrájának átalakítása miatt, helyette az Echo TV-t nézték. És akkor most jöjjenek a meghökkentő tények:

Április és június között összesen 11 970 tudósítás jelent meg a vizsgált csatornák esti híradóiban. A legtöbb eseményről az M1 számolt be, összesen 2897 tudósítást közöltek. A TV2 műsorában 2652 beszámoló ment le, az RTL Klub adásában 2386. Az ATV híradójában 1496, a HírTV híradójában 1485 beszámoló volt. A második negyedév során az EchoTV közölte a legkevesebb hírt, számszerint 1054-et. Ebben az időszakban összesen 4202 magyar vonatkozású politikai hír ment le a csatornákon, a teljes híradás 35 százaléka. A legnagyobb aránya a politikai híreknek az M1-en volt, a teljes híradás 38,9 százaléka.

Áprilisban a brókerbotrány volt a slágertéma, akkor 254 tudósítás foglalkozott ezzel, májusnak nem volt ilyen hangsúlyú fókusza, bár a jövő évi költségvetésről 74 anyag ment. Persze híradó és híradó között is vannak különbségek, az ATV például kiemelten foglalkozott a halálbüntetéssel, májusban 15 tudósítás volt a kérdésről. Júniusban aztán a bevándorlás lett a vezérfonal, 271 tudósítás volt a témáról az összes híradóban.

Talán az egész kutatás legmeghökkentőbb eleme a következő mondat:

A pártok közül az MSZP politikusai szerepeltek a legtöbbször, az összes szereplő 6,2 százaléka a szocialista párthoz tartozott, míg a Fidesz esetében 6 százalékos volt a politikusok megjelenési aránya.

Ami végül is azt jelentené, hogy ellenzéki hangsúly van a magyar híradókban. 

A Nézőpont Intézet szerint a kormányzati szereplők közül Orbán Viktor szólalt meg legtöbbször saját hangon, utána pedig Lázár János következik.A kormánypárti politikusok közül Rogán Antal szólalt meg legtöbbször saját hangon egészen pontosan 93-szor.