Kétmilliós összbírság a renitens tévéknek

2015.09.04. 13:03
Az NMHH könyörtelen volt, burkolt reklámtól a korhatársértésig úgy szórta a büntetést, mintha cukorka lenne. Nem mindenkinek kell a kasszához járulnia, kisebb jogsértésért csak ejnye-bejnye járt.

Az RTL Klub csatorna Havazin című műsorában márciusban öt alkalommal közzétett Sport Klub támogatói megnevezésekkel megsértette a támogatók körét korlátozó médiatörvényi rendelkezést, amely többek között kimondja, hogy tévés műsorszámot más tévés vagy filmes vállalkozás nem támogathat, emiatt a Médiatanács a televíziócsatorna szolgáltatóját felhívással figyelmeztette a jogszabályok betartására. Ők megúszták, a többiek nem.

A renitemsek tételesen:

  • A Mokka egyik márciusi adásában sugárzott, A legnépszerűbb édesség a csoki című stúdióbeszélgetésben elhangzott burkolt édességreklám miatt a Médiatanács 500 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára.
  • Az AMC Networks Central Europe Kft. 50 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy a Sport2 csatornáján sugárzott OTP Bank Liga műsorszámban burkolt sörreklámot tett közzé.
  • A Médiatanács összesen 750 ezer forint bírságot szabott ki a TV2 szolgáltatójára amiatt, hogy a televízió idén áprilisban és májusban összesen tizenöt alkalommal megsértette a médiatörvénynek azt az előírását, amely szerint a 19 óra és 23 óra közötti műsorsávban az eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások és filmsorozatok legalább negyedét eredeti nyelven, magyar felirattal is el kell látnia. 
  • Egy állampolgári bejelentés alapján indított eljárásban a Médiatanács az M3 csatornán közzétett, Álommenedzser című játékfilm túl alacsony korhatár-besorolása miatt 400 ezer forintos bírsággal sújtotta a televízió szolgáltatóját, mert a műsorszám a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 12-es karikát kapott, és nem a 21 óra utáni idősávban tűzték műsorra.
  • A testület 200 ezer, illetve 100-100 ezer forint bírságot szabott ki a televíziót üzemeltető AMC Networks Central Europe Kft.-re, a Film Mánia csatornán sugárzott Választási kampány című játékfilm kétszeri, illetve a Gengszter és a Csajos a pasim című játékfilmek egyszeri műsorra tűzésekor alkalmazott túl alacsony korhatár-besorolás miatt. A csatorna a Gengszert 18-as korhatárkarika helyett 16-ossal, illetve a másik kettőt a 16-os besorolás helyett a 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatárkarikával vetítette.